RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Здравни вноски от безработни вече ще се внасят до 25-то число на следващия месец

От тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.

Удължаването на срока за здравните вноски касае трайно безработните, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др. и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

От НАП напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните  си вноски подават в териториалните структури на НАП по постоянен  адрес декларация – образец 7. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание. Тоест ако от 1 януари сте в това качество и трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7. От тази година в декларацията се декларира и избора на осигурителния доход, върху който да се заплащат здравни вноски от тях. Не е необходимо гражданите, които вече са подали тази декларация, да подават нова – ако не го направят се смята, че са избрали да се осигуряват върху минималния осигурителен доход, уточняват от НАП.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако  не са внесени повече от три дължими  месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.


Тази страница е видяна: 1171

 Публикувано от: pamedia на Monday 07 January 2013 - 13:35:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Българите в чужбина „чистят” здравни вноски до 31 декември
Първокурсниците дължат здравни вноски за летните месеци преди да станат студенти
Пунктовете за билки отчитат наличните и изкупените билки до 20-то число на този месец
Местните данъци и такси вече се плащат на две вноски
Самоосигуряващите се внасят личните си осигуровки не по Булстат, а по ЕГН
Одобрена е Инвестиционната програма по Интегрирания план на Пазарджик, до края на юли внасят проекти за 17 664 842,01 лв.
Даниел Вълчев: Ние сме единствените с ясна дясна ориентация в следващия парламент
Невръстене телефонен терорист заплаши училище в неучебен ден и го затвори за следващия
От юли абитуриентите плащат сами здравните си вноскиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7037 сек., 1.5884 от тях за заявки.