RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Пет туристически пътеки за над 1,5 милиона лева по проекти ще има в Стрелча

Историческият музей в СтрелчаКметът на Стрелча Иван Евстатиев подписа пет договора с Държавен фонд "Земеделие" за изграждане на пет туристически пътеки до местни забележителностите. Проектите са по мярка 313 ”Насърчаване на туристическите дейности” по Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

В проектите е включено оформяне на местна за отдих с пейки и беседки, както и озеленяване. Пътеките ще свързват следните обекти: Банчето-Жаба  могила – местност Липите, Природни  скални образувания – местност „Скумсале”, Киселицата -Кулата” , гр.Стрелча- язовир „Калаващица”-местност „Чобанка”, м.Ненчовец-м.Пионерски  лагер.

В проекта за екопътека „гр.Стрелча- язовир „Калаващица”-местност „Чобанка”е предвидено изработването на скулптори от гранит на най-значимите  у нас и в Европа едри бозайници като балканска дива коза, кафява мечка, вълк, благороден елен и дива свиня. Скулпторите ще бъдат поставени на местата за отдих, където на информационни табла със снимки и информация за всеки вид, както и проблемите за опазване на бозайниците.

Общата стойност на проектите е 1 545 218лв.

Преди броени дни кметът Иван Евстатиев подписа два договора за проекти по същата мярка на стойност 596 548 лв. По единия в Стрелча ще бъде изграден  туристически атракционен комплекс на миниатюрите - исторически и културни забележителности като Дяволския мост, Мадарския конник, църквата „Св.Богородица Петричка”, Боянска църква, паметника Шипка, „Жаба могила”, както и българската маслодайна роза. Проектът е по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2012г. Договорът за този проект на стойност 386 040 лв. беше подписан между кмета на Стрелча Иван Евстатиев и ДФ „Земеделие”.

Целта на проекта е създаване на нов тип съвременен екопарк, който да увеличи туристическата посещаемост в района като експонира част от културните и историческите обекти на България. Проектът включва още  оформяне на паркови алеи, автоматизирана поливна система, засаждане на нова растителност, парково обзавеждане и оборудване.

Другият проект е също по мярка 313 - „Изграждане на съоръжение за спорт и отдих в град Стрелча с подобект „Колоездачна пътека” на стойност 210 508 лв. Ще бъде изградена велоалея с дължина 344 м. с участък за свободно колоездене  и миниалея за обучение на начинаещи. По протежението и ще бъдат създадени  джобове и острови за заобикаляне, осигуряващи безопосност и пълноценно колоездене. Покрай алеята са отредени места за отдих с пейки, беседка за почивка и игра.


Тази страница е видяна: 2551

 Публикувано от: pamedia на Friday 23 November 2012 - 13:59:05

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Фирмите и общините от региона са реализирали проекти за близо 153 милиона лева
Нов туристически информационен център в Стрелча
Стрелча показа туристически забележителности на „Ваканция и Спа Експо”
С подаръците на Тодор Живков стартира новият Туристически информационен център в Стрелча
Община Стрелча представи туристическите възможности на региона на Черноморскиия туристически форум във Варна
EVN България е инвестирало 12 милиона лева в мрежата си в региона
1,2 милиона лева отпусна правителството на община Велинград
Близо 3 милиона лева за ремонта на Околовръстното на Пещера
Бюджетът на Община Пазарджик надхвърли 106 милиона лева
Над 610 млн. лева искат общините от региона с изготвени проектиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5033 сек., 1.4477 от тях за заявки.