RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Творческото семейство Лютакови участват всички заедно в Проекта „Идея за дом” на Шипка 6

Плакат ИДЕЯ ЗА ДОМЕдинадесет кураторски изложби, обединени в проекта „Идея за дом”, ще бъдат открити в столичните галерии „Шипка” 6, „Райко Алексиев”, „Академия”, „София прес”, „Дебют”, „Индустриална 11”, „Юзина” и Vivacom Art Hall. Проектът и изложбите от негоса посветени на 80 години от създаване на Съюза на българските художници.

Днес  на "Шипка" 6 се откриват четири от експозициите: „Огън” с куратор Станислав Памукчиев, „Вода и светлина” – Олимпия Николова и Андрей Даниел, „Камък и дърво” – Иво Бистрички, и „Хляб” с куратор Весела Радоева. 

За участие в проекта „Идея за дом” по темата "Хляб" са поканени семейството художници от Пазарджик -  Елена и  Стефан  Лютакови, синът им Лазар, заедно с неговата приятелка  Карин Фошард.


Стефан и Елена Лютакови „Идея за дом“ е проект с продължение,  който има за цел периодично да представя по един съвременен начин разнообразната художествена продукция на най-голямата творческа организация в България – Съюза на българските художници. Идеята е постиженията на автори от всички поколения в различни сфери на изкуството да бъдат показани на публиката по начин, който най-добре да разкрие техния потенциал. Проектът очертава смисъла на организацията като дом на творчески експерименти, колегиална конкуренция и динамично общуване. Позитивният дух на общото живеене в голямата творческа къща е подлаган на много изпитания, но оцелява през годините. Отделните теми и пространства са представени като елементите, без които изграждането на обща къща и общ живот е невъзможно. Всяка тема ще бъде развита в отделно изложбено пространство от куратор/кураторски екип.

Лазар Лютаков и Карин ФошардТемата „Хляб” – на кураторката Весела Радоева, в която участват семейство Лютакови е разгърната на 4-ти етаж на „Шипка” 6. Концепцията на Радоева е, че никой не е по-голям от хляба. „Свещен символ и прехрана, молитва за насъщния и знак на уважение към желан гост, той съпровожда човека от раждането до края на земния му път, в делник и празник. Прекланяме се пред него, наричаме го метафорично сладък, горчив, честен, топъл, мек, корав, сух, черен… Ритуалната погача се украсява със символите на слънцето и плодородието.
Даваме с радост хляб в ръцете на децата ни и в прекия, и в преносния смисъл. Друго е чувството, когато ни се налага да късаме от залъка си.

Хляб има за всеки от нас. Художници ни предлагат своите уникални „рецепти”. Именно поради тези причини Весела Радоева е решила да покани семейства художници, които през годините са я интригували като творческо присъствие.”

Лютакови предлагат своята „рецепта за хляб”, обединявайки в своеобразна инсталация  отделните си стилови индивидуалности, в която присъстват условно символите на „тяхната идилия”: маса, трапеза, питие и обувките(с които всички влизат и излизат, пътуват, завръщат се...и винаги са заедно). Зад идеята прозират: чувството им за хумор, на любовта им, оцеляла 35 години, различията от различни култури и местоживеене - Лазар Лютаков от 15 години живее и работи в Австрия, където има добра реализация. Но никога не отказва покани за участие в изложби в България. От 10 години развива и собствен проект „Мазето на Баба Васа” в Шабла, в който са участвали над  40 автори от различни държави. Той ще участва и в кураторския проект  на Божидар Бояджиев „Играчки”, която ще бъде експонирана в галерия „Академия”. Карин Фошард е французойка, завършила е Академията за изящни изкуства в Париж, реализирира се успешно като художник , както във Франция така и в Австрия, участва в много кураторски проекти в различни страни, има много самостоятелни изложби, често получава ангажименти   в модната индустрия и киното.

Откриването на изложбата е днес 12 ноември от 18 часа – „Шипка” 6, София.Тази страница е видяна: 1892

 Публикувано от: pamedia на Monday 12 November 2012 - 15:52:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Църквата и библиотеката заедно в Деня на християнското семейство
Две училища от Пазарджик участват в проекта „Знания, които променят живота 2“
Арт център "Вагабонд" участва в проекта „Арт идея – арт алея”
По проекта "И аз имам семейство" 18 приемни родители се грижат за 24 деца
Стипендии за 16 ученици по проекта „Образование за всички“
Всички собственици на коне могат да участват в надбягването по пътя Ракитово-Костандово
В събота във Велинград е поредният благотворителен концерт под мотото „Всички заедно да помогнем на безпомощните деца”
Дарители подкрепиха проекта „Заедно сме” на училищното настоятелство на ОУ "К. Величков" - с. Паталеница
Двадесет и двама ученици от двете панагюрски гимназии ще получат стипендии по проекта „Образование за всички“
В Пещера ще се проведе Кръгла маса за обхвата на децата в детските градини по Проект „Всички заедно за силно и равно начало”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6469 сек., 1.5890 от тях за заявки.