RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Инспекторите по труда отбелязват днес професионалния си празник

3 ноември се отбелязва  като Ден на Инспекцията по труда. На тази дата през 1097 година е издаде указ на княз Фердинанд, с който е създаден Инспекторатът по труда - първообраз на днешната Инспекция по труда в България. Според указа на княз Фердинанд Инспекторатът по труда е създаден за "прилагането на законите, правилниците и наредбите по индустрията, търговията, занаятите и по протекцията на работниците".


В хронологичен план първият български закон в областта на безопасността и хигиената на труда е приет през 1917 г. Контролът за неговото спазване е възложен на Инспектората по труда към Министерството на земеделието и търговията. Този закон има много дълъг живот, отменен е чак през 1951 година, когато е приет Кодекса  на труда - сборник от нормативни актове, които регулират трудово - правните отношения в Република България и до днес.

През 1949 година България ратифицира Конвенция 81 на Международната организация на труда от 1947 година за Инспекцията  по труда. Към момента на нейното ратифициране българската държава вече има изградена и установена традиция в областта на контрола на работната среда.

През 1951 година контролните функции  по безопасност и здраве при работа се делегират на обществена организация - Българските профсъюзи и контролната структура се инкорпорира в структурата на синдикатите.

През 1991 г. е създадена Държавна инспекция по труда към Министерството на труда и социалната политика. През 1992 година със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда държавата възвръща контролните си функции по безопасност и здраве при работа като възлага тази дейност на  Държавната инспекция по труда, която през същата година е преобразувана в Главна инспекция по труда, а от 2000 - та година  - в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА "ГИТ") към министъра на труда и социалната политика.


Тази страница е видяна: 975

 Публикувано от: pamedia на Saturday 03 November 2012 - 07:29:07

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На професионалния си празник 21 пожарникари от региона са наградени
Наградени полицаи по случай професионалния им празник
Статистиката отваря врати на професионалния си празник
Награди за медицинските сестри по повод професионалния им празник
Награди за строители от региона по повод професионалния им празник
Поздрав към лекарите за професионалния им празник от РЗОК-Пазарджик
Поздравителен адрес до библиотекарите по повод професионалния им празник
Д-р Дончо Баксанов поздрави здравните работници за професионалния им празник
Медицински сестри от Пазарджик ще се включат в националния протест, на професионалния си празник
Поздравление от Камара на строителите - Пазарджик по повод професионалния празник на строителяТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5479 сек., 1.4478 от тях за заявки.