RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
По холандски модел ще бъдат ресоциализирани младежи в конфликт със закона, пилотният проект стартира от Пазарджик

iga110912.jpgВ   България няма ясно дефинирани и последващи грижи за младежите в конфликт със закона,  навършилите пълнолетие се оставят да се грижат сами за себе си, а в специализираните заведения има смесване на групите деца — извършили престъпления и социално слаби. Това са основните заключения от сравнителния анализ между действащите системи в България и Холандия за ресоциализация на младежи в риск. Анализът е първата от поредицата дейности по проект «EXIT. Пилотна система за последващи грижи за младежи в конфликт със закона», който се реализира от Фонд за превенция на престъпността - ИГА, в партньорство с холандската Фондация «180».
Проектът бе представен днес на пресконференция от Димитър Русинов — мениджър проекти във Фонд ИГА и Андрей Момчилов - мениджър международни проекти.
Иновативното в проекта е, че на базата на този сравнителен анализ ще се разработи методика и в рамките на 6 месеца ще бъде пилотирана системата. Оказва се, че това, което правим по този проект, съвпада с разаработената от Министерството на правосъдието Концепция за държавна политика в областта на правосъдието за детето.
Спряхме се на  холандската фондация “180” за партньор, тъй като  притежава дългогодишен опит в управлението и поддържането на поведенчески интервенции, фокусирани в ресоциализацията на младежи в риск и е наследник на мрежата Work-Wise, поясни Русинов.
Непосредствено след пресконференцията започна и  Кръгла маса с участието на  представители на институции и организации от Пазарджишка област, които имат отношение към темата. На форума бяха обсъдени добри практики, сравнена законовата и институционална конюнктура на Холандия и България, дадени насоки за стъпките и необходимите дейности при пилотиране у нас на модерна система за предоставяне на последващи грижи. Участниците дискутираха очакванията на стратегическите партньори за системата от последващи грижи, необходимите стъпки в споделянето на информация и насочването на младежите към базирани в общността услуги след напускане на институцията.
Проект «EXIT. Пилотна система за последващи грижи за младежи в конфликт със закона» се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-7.0.01 „БЕЗ ГРАНИЦИ – КОМПОНЕНТ 1”.
Проектът е със срок на изпълнение 18 месеца и е на стойност 186 000 лева.
Тази страница е видяна: 641

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 11 September 2012 - 12:50:53

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Андрей Момчилов: Краят на финансирането на Центъра за правата на децата не означава край на работата с децата в конфликт и в контакт със закона
Деца и младежи с увреждания ще бъдат изведени от институциите и настанени в 4 Центъра по проект "Шанс"
Дванадесет медала за Модел яхт клуб Падарджик от състезанието в Стара Загора. Младежи от Пазарджик не участваха
Два социални проекта за деца и младежи стартира Община Пазарджик
ПГСА изпълнява проект по „Еразъм +“ за модел на нискоенергийна сграда
РАИС ще реализира проект по програма Конкурентоспособност за иновативен модел
Възможностите за финансиране на проекти по програма „Деца и младежи в риск“ще бъдат представени в Пазарджик
Близо 30 пожара на сухи треви през миналата седмица, на заловените подпалвачи ще бъдат налагани санкции по Закона за МВР
Стартира проект студентски практики
Поредният проект стартира община СтрелчаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6379 сек., 1.5351 от тях за заявки.