RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Комисията за личните данни глоби хотел във Велинград за многото камери, без да са предупредени клиентите и гражданите

grand_hotel_vd.jpgЗаради големия брой камери, липсата на предупреждение за видеозаснемане и на инструкция за необходимите технически и организационни мерки за защита на лични данни от случайно или незаконно унищожаване Гранд хотел Велинград ще плати глоба от 5000 лева.
При проверка от Комисията за защита на личните данни  е констатирано, че в и извън хотела са монтирани общо 64 камери, а записите се пазят 9 дни. В същото време не е открита предупреждаваща табела, с изключение на боулинг залата, че се извършва видеонаблюдение. Големият брой инсталирани камери и дългият период на съхранение на заснетия видеоматериал позволяват идентифициране на неограничен кръг физически лица, независимо дали са гости на хотела или са случайно преминаващи граждани.
Видеонаблюдението, установеното записване на същото и съхранението на записите в продължение на 9 дни, сами по себе си представляват обработване на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни.
С наказателно постановление председателят на КЗЛД въз основа на акта от извършената проверка  през октомври миналата година налага две глоби от по 1500 лв. и една от 3000лв. за констатираните нарушения.
Районният съд във Велинград отменя изцяло глобата от 3000 лв., а другите две ги намалява на по 500 лв., с мотивите, че извършените нарушения са с ниска степен на обществена опасност, отстранени са  веднага и са допуснати административно-правни  пропуски при съставяне на Наказателното постановление.
Административният съд в Пазарджик, обаче е категоричен , че видеозаснемането и съхранението му е обработка на лични данни, като  безспорно е установено и от показанията на разпитаните свидетели, че пред хотела е липсвала поставена табела, която да съдържа информация относно събирането на лични данни посредством видеонаблюдение.
С окончателно решение пазарджишките магистрати отменят решението на Велинградския съд в частта му за две от нарушенията и възстановяват глобата от 3000 лв. и едната от 1500лв., като оставят третата в намаления й размер от 500 лв.
Така собственикът на Гранд хотел Велинград, софийското акционерно дружество "Етон", трябва да плати общо глоба от 5 хил. лв. за организираното видеонаблюдение, при което са допуснати нарушения на Закона за защита на личните данни. 
Тази страница е видяна: 1725

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 11 July 2012 - 17:15:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Още един хотел във Велинград отнесе глоба от Комисията за защита на личните данни
Утре ще бъдат преведени парите на клиентите на 4-звездния хотел във Велинград, увери председателят на КЗП
Сдружението на предприемачите организира семинар за прилагането на Общия регламент за защита на личните данни от 25 май
Защитата на личните данни и дронът като опасност ще бъдат темата на дискусия в съда в Пазарджик в рамките на Ден на отворените врати
За последно общината чисти строителните отпадъци на гражданите, догодина ще има глоби
Бойка Маринска бе избрана за председател на Комисията по жалбите на гражданите в Народното събрание
Парламентарната комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите подкрепи намаляването на прага за национален референдум
Шест камери са монтирани на входовете на Велинград
Съдът във Велинград глоби с по 200 лв пияни скандалджии
Инцидент с асансьор в хотел във Велинград, пострадалият е с множество травмиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5312 сек., 1.4295 от тях за заявки.