RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Нови хоризонти за "Зелената приказка" и иновативния проект на четири училища

zelena_prikazka12.jpgЕдна иновативна, успешна, а и екологична инициатива на Инспектората по образование в Пазарджик и четири училища от региона може и трябва да намери своето продължение, защото успя да провокира много млади хора да творят, да използват компютъра за творчеството си и да се вълнуват от проблемите на екологията и чистата околна среда. Всичко това се случи благодарение на приказка, която учениците трябваше да напишат онлайн по зададено начало.

Резултатите от проекта "Моята зелена приказка" представиха на пресконференция в Пазарджик Александра Полищук, старши експерт РИО и директорите на четирите училища, които бяха включени в подготовката и реализацията на проекта: Даниела Кемчева, директор на ОУ "Проф. Иван Батаклиев"-Пазарджик, Таня Благова – директор на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, Емил Моллов, директор на СОУ "В. Левски"-Велинград и Янка Кметска, директор на СОУ "Хр. Ботев"-Септември.
"Решихме задачата към учениците да е приказка, защото всяка приказка отправя послание за различни ценности, да е зелена приказка, защото екологичните проблеми са актуални и засягат всички ни и задължително да се използват информационни технологии, защото те са ежедневие за учениците. С този проект екипът ни участва в националния конкурс "Иновативни практики в управлението", разказа ръководителят на екипа Александра Полищук.
Реализацията на проекта започва в края на 2011 година със създаването на сайта www.zelena-prikazka.com . Подобен продукт, който да позволява на децата да пишат, редактират текстове и добавят снимки онлайн, до момента в системата на образованието ни няма. По време на творческия процес нито един от участниците не е имал възможност да види останалите какво са направили, така всеки е работил самостоятелно, обясни Емил Моллов. Иновацията на пазарджишкия екип е предизвикала много голям интерес сред участниците в конкурса от другите регионални инспекторати.
"Изключително сме доволни от резултатите. Те надхвърлиха и нашите очаквания. Децата написаха повече от 600 приказки, като оценените са 458. 25 от тях са наградени и ще направим всичко възможно тези творби да излязат на диск, а при възможност и на книжен носител, защото са много добри. По този начин проектът ни може да бъде успешно продължен", посочи Александра Полищук.
На пресконференцията присъстваха двама от победителите – Николета Палева, която през тази година ще е в четвърти клас и Спас Спасов, който ще е седмокласник – и двамата от ОУ "Проф. Иван Батаклиев". В техните приказки, които по регламент имат еднакво начало, героите извървяват различен път, пред тях се изправят различни приказни създания, но накрая чудото се случва и добрите спасят гората. "Екологичната идея е тази, която запали децата, а приказката се оказа просто средство", посочи Даниела Кемчева.
По-големите ученици от гимназията по икономика в Пазарджик също са се включили в писането на приказки, макар че основната им задача е била доста по-сложна – да изготвят анкетни карти за родителите и учениците, които са участвали в проекта, да обработят резултатите от тях и като цяло да осигурят маркетинга на проекта.
Преподавателите са удовлетворени от работата по проекта – не само заради големия брой включили се ученици, не само поради факта, че са провокирали децата да се вълнуват от екологичните проблеми, а и защото учениците са показали, че ще пазят книжовния ни език и няма да заменят някои български писмена с други знаци и символи. Екологичната чистота явно е провокирала и езикова такава. 


Тази страница е видяна: 1528

 Публикувано от: pamedia на Thursday 28 June 2012 - 13:14:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Училища ще реализират с нови технологии „Моята зелена приказка“
Четири нови специалности искат средните училища за 2013/14 година
По проект ще се обновяват градската среда от Моста на Лютата до болницата, четири училища и едно общежитие в Пазарджик
Две пазарджишки училища и училища от Португалия и Турция участват в проект за забравените изкуства
Четири училища и едно общежитие в Пазарджик ще бъдат ремонтирани това лято
Нови четири положителни проби за COVID-19 в Пазарджик
По жп линията Септември – Пловдив - четири нови пътни надлеза
По проект ще се ремонтират средищни училища в Черногорово и Паталеница
В Пазарджик представят проект за устойчиво управление на четири резервата в областта
Четири общини обединяват усилия в проект за популяризиране на културното и историческо наследствоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6310 сек., 1.5322 от тях за заявки.