RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Две гнезда на царски орел са били ограбени, вероятно от колекционери

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел бе регистриран в Югоизточна България. При оглед експерти от „Зелени Балкани” забелязват, че орелът, който доскоро е мътел яйцата си, е напуснал гнездото. Те установяват под едно от гнездата следи от автомобилни гуми, отъпкана трева и следи от алпийска техника по дървото с гнездото на световно застрашените птици. Кражбата се случва няколко дни преди от яйцата да се излюпят малките орлета.
Опустялото гнездо на царски орелПодобно ограбване е станало преди няколко дни и в друго гнездо на царски орел, което се намира на около 30 км. от първото. При този случай експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установяват сходни факти – че орелът вече не мъти и че около гнездото има следи от алпийска екипировка и автомобилни гуми.
Двете природозащитни организации – Зелени Балкани и БДЗП са информирали полицията по случая. След изключително бързата реакция от страна на местното РПУ на място са били проведени необходимите действия по събиране на доказателствени материали. В случая се включиха и представители на Главна дирекция „Криминална полиция” от София, които от няколко години са пряко ангажирани с работата по подобни случай с престъпления срещу дивата природа.
Преди две години БДЗП алармира за подобен случай от Сакар. По същото време, в рамките на проект за опазване на царския орел, финансиран от Оперативна Програма „Околна Среда” Зелени Балкани регистрираха сходен инцидент с ограбено гнездо на редките орли в района на Дервентските възвишения.
Наказателният кодекс на Р България предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба в размер от 1000 до 5000 лв. при унищожаване, задържане или продаване на европейски или световно застрашени диви животни. Миналата година бе повдигнато обвинение срещу британски гражданин колекционер на яйца от редки видове птици. Той бе задържан в Бургас при съвместна акция на местната полиция, експерти на БДЗП и Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания.
„Вероятно в случая се касае за ограбване на яйцата с цел колекционерство”, коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, в рамките на който се извършват редица дейности за борба с престъпленията срещу дивата природа. „Това е едно доста  ексцентрично хоби, което не е разпространено у нас и затова случаите будят недоумение. Обикновено тези колекционери сами си набавят яйцата за своята колекция от дивата природа. Истината е, че тези яйца на царски орел нямат материална стойност  и затова недоумяваме за мотивите на престъплението. У нас няма пазар или търсене за подобни неща и вероятно става дума за определен бракониер, който иска да задоволи, меко казано, странните си потребности. В същото време щетите, които са нанесени върху популацията на световно застрашения царски орел са гигантски и необратими”, допълниха от БДЗП.
Двойката царски орли снася между 1 и 3 яйца на година, но от тях най-често се излюпват 1 или 2 пиленца. Огромната част от тях загиват още като съвсем малки, като това става най-често от токов удар при кацане върху необезопасени електрически стълбове, отрови и бракониерски острел. У нас са останали само 23 двойки на този рядък в световен мащаб вид.
Призоваваме обществото към нетърпимост към подобни нагли престъпления, защото те ограбват нашето национално богатство – безценната ни природа и редките видове, които се опитваме да опазим за бъдещите поколения, коментираха от двете природозащитни организации.   Тази страница е видяна: 743

 Публикувано от: pamedia на Sunday 27 May 2012 - 14:59:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Двойка царски орли осинови малко
Илия Царски награди победителките в автомобилното шоу за жени в Панагюрище
EVN ще вкопае близо 50 км електропроводи като част от проекта на EVN и БДЗП “Живот за царския орел“
Най-вероятно има загинал в тазсутрешната катастрофа
Зам. областните най-вероятно ще са от ГЕРБ и Реформаторския блок
Хладилник е унищожен при пожар, най-вероятно от късо съединение
Пътят Ивайло-Черногорово е затворен, най-вероятно заради инцидент
242 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбовете изгради EVN
Проект на EVN "Живот за царския орел" - с номинация за награда от ЕК - гласува се онлайн
В 94 населени места са изброени 240 щъркелови гнезда с близо 500 щъркелчетаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7482 сек., 1.6639 от тях за заявки.