RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Стефан Петров от Пазарджик и неговият лекар станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност
София
Пациент от Пазарджик и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Стефан Петров е от Пазарджик. Един ден, докато бил на работа в инкасовия автомобил, се почувствал странно. Сърцето му започнало да бие така, че чак дрехата подскачала. Колегата му обръща колата и веднага го кара в болница. Няколко месеца се лута в търсене на точната диагноза и лечение. Заради умората и задуха не може да работи. Минава през предложение за операции и поставяне на изкуствено сърце за 8 и 14 000 лева. Докато не среща д-р Валентина Григорова. Диагнозата: сърдечна недостатъчност вследствие на голямо по рождение сърце, изключително рядък случай. Операция няма да има, лечението ще бъде с лекарства. И днес Стефан Петров работи и се чувства отлично.

„Дойде с тежък задух, провокиращ се от малки физически усилия, с чувство на лесна умора, намален физически капацитет, малък брой крачки за определено разстояние и със задръжка на течности. Но съвременната медицина и фармация ни помагат много –  успях да се намеся в неговия начин на живот, да елиминираме рискови фактори, той спечели моето доверие, беше много дисциплиниран и резултатът дойде“, описва първата им среща д-р Валентина Григорова, специалист по вътрешни болести и кардиология в столичния медицински център „Кардиохелп“.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Половината от пациентите умират до петата година от поставяне на диагнозата.  Но ако се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „50% от успеха е лекарството, терапията. Но другите 50% са начинът на живот. Той има добро, адекватно лечение и спазва режим – няма тайни“, споделя д-р Григорова. А Стефан Петров е откровен: „Ще съм й благодарен цял живот – ако не беше тя, днес щях да съм или инвалид, или покойник“.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/zrM5tjbs0xw

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Пазарджик диспансеризираните са 4238. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници в Пазарджик са отчели 5362 хоспитализации по повод на СН.
 
 
 
 
 


Тази страница е видяна: 446

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 08 December 2020 - 10:35:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Минчо Петров е номинацията "Лекар на годината" на РК на БЛС - Пазарджик
Национална кампания за бизнеса стартира от Есенния панаир в Пловдив
По национална кампания „Чиста околна среда” ще се реализират 9 проекта
ОИЦ навърши 6 години, от днес стартира Национална кампания „Заедно за Европа“
Стартира втора фаза от Национална кампания „Да създадем заедно България 2020“
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека стартират национална кампания „Читател на годината”
Първа открита приемна по национална кампания "Да създадем заедно България 2020"
В деня на детето в Пазарджик - карнавал на приказните герои
На 1 юни – карнавално шествие „Приказни герои“ и „Малка Мис Пазарджик“
В Пазарджик желаещите да реновират жилищата си по проекта за енергийно обновяване станаха двамаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8199 сек., 1.7164 от тях за заявки.