RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Д-р Цветелина Спиридонова: Категорична съм - ЗА ваксините
Цветелина Спиридонова

„Категорична съм - ЗА ваксините. Вирусите са много специфични микроорганизми, ние не можем да се борим по друг начин с тях освен чрез ваксини и много специфични противовирусни медикаменти, които, както виждате, почти винаги са със съмнителен ефект. Повече от 30 години нямаме лечение против ХИВ, не очакваме за година-две да излезе антивирусно специфично лекарство за ковид. Ебола също беше прекратена благодарение на ваксина, т.е., ние разчитаме ковид пандемията да бъде прекратена с ваксина, а не чрез антивирусно лекарство“. Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ „ХИГИЯ“ – Пазарджик д-р Цветелина Спиридонова в предаването на Цветанка Ризова по БТВ „Лице в лице“ по-рано тази вечер.  В отговор на водещата д-р Спиридонова заяви още:


„Да, трябва да се ваксинираме, дали е безопасна настоящата ваксина – да, безопасна е, това е маткрично RNK, съвсем нова технология, никога досега не е била използвана такава ваксина, но тя е много добре проучена и всички съмнения по отношение на нейните странични ефекти са проучени доста добре. Това, което се изказва, че така нареченото матрично RNK може да се включи в ДНК на нашите клетки, се отхвърля като вариант, защото говорим за копие на рибонуклеинова киселина, а не за истинското RNK. Така че последиците от тази ваксина няма да са дългосрочни. Това копие с матричното RNKсъществува много кратко време. Това време не е достатъчно, за да се интегрира тя в генетичния материал на нашите клетки и да предизвика някакви дългосрочни ефекти. Това време е достатъчно само за да създаде имунитет.
Разбира се, ще се появят и ваксини на по-класически принцип – на антиген, те ще дойдат обаче през 2021“.

Д-р Спиридонова сподели, че по нейни наблюдения и тези на лекарите от „Хигия“ огромна част от пациентите с хронично обострящи се заболявания не могат да намерят адекватно лечение в момента. Клиничният ресурс е ангажиран главно в COVID отделенията, освен това няма "чисти болници", в които пациентите спокойно да отидат и да потърсят съответната помощ. На практика те изчакват критичния момент на тотална спешност, за да постъпят в лечебно заведение.

А относно болните с ковид, д-р Спиридонова сподели, че „като цяло, това са хората с хронични заболявания, най-рисковата група са хората със затлъстяване – с телесна маса над 30, пациентите с хронични съдови заболявания, именно защото ковид инфекцията е вид съдова инфекция и не на последно място са хората, които винаги са си казвали: „Не, на мен това няма как да ми се случи“, не са вземали никакви мерки – те също попадат в категорията на тежките усложнения, защото, дори когато е настъпила инфекцията, те са продължавали да бъдат във фазата на отричане и изчакват последната фаза с едни тежки усложнения, когато намесата на лекарите, е много под съмнение по отношение на резултата“.

Д-р Цветелина Спиридонова сподели и професионалния си опит в лечението на хора с усложнения от ковид: „Като човек, който доста чете и следи публикациите в Европа и Съединените Американски Щати съм на етап, в който мога да кажа, че информацията е доста противоречива и звучи объркващо дори за клиницистите. За момента ние лекуваме с три основни медикамента: кортикоид, нискомолекулен хепарин и при възникнало бактериално усложнение – антибиотик. Смисълът на инфекцията ковид е васкулит. Ние вече сме наясно, че това не е изолирана белодробна инфекция, това е системна съдова инфекция и усилията са насочени към лечението на този васкулит чрез нискомолекулните хепарини, които, за съжаление, много бързо се изчерпаха на пазара. За щастие, скоро ще има доставка, защото имахме затруднение в болницата с този медикамент. Кортикоидът въздейства също на съдовата стена и на вирусната инфекция, а бактериалните усложнения, които са в белодробния паренхим подлежат на лечение с антибиотици. Всичко останало, като Ремдисевир, като Хлорокин, бяха посочени в множество протоколи в САЩ, Германия, и за съжаление, след първоначалните обнадеждаващи резултати, се появяваха други проучвания, които казват, че няма статистически доказан ефект от тези терапии и те следва да бъдат прилагани само в начален стадий. В момента новите публикации са свързани с Ивермектин, който всъщност беше споменаван в един от първите протоколи от Китай и в момента САЩ също го включват, но за начален стадий. С други думи, критичните стадии на ковид инфекцията се лекуват симптоматично. На този етап ние лекуваме с кислород, с нискомолекулен хепарин, Дексаметазон и комбинация от антибиотици“.

Болница „Хигия“ е сред първите частни болници, които се включиха в борбата с ковид и разкриха отделение за лечение на болни с усложнения от ковид, което работи от месец май 2020 г. Преди дни в „Хигия“ се родиха две напълно здрави бебета от майки, които са с положителен резултат от PCR тестовете. Това беше и поводът д-р Спиридонова да гостува в „Лице с лице“. Пред водещата Цветанка Ризова д-р Спиридонова съобщи, че и двете майки вече са изписани и са при семействата си вкъщи. Тя призна, че неуредени са останали отношенията със Здравната каса, която „води“ майките като ковид болни, но не и като родили в Здравното заведение: „Дейностите по раждането, процесът на секцио и отглеждане на новороденото ние няма как да отчетем и съответно да получим необходимото реинбурсиране за гинеколозите и акушерките, които са се грижили за бебетата и родилките“, посочи д-р Спиридонова. Тя беше категорична, че всички лекари участват наравно в борбата с ковид, без значение дали са в частно здравно заведение или в общинско и държавно лечебно заведение.

 
Цветелина Спиридонова


Тази страница е видяна: 800

 Публикувано от: pamedia на Monday 07 December 2020 - 23:29:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Цветелина Спиридонова поема управлението на МБАЛ „Хигия“
Д-р Цветелина Спиридонова за обновения операционен блок на „Хигия“: Всяка криза е възможност!
Проф. Стайко Спиридонов и д-р Цветелина Спиридонова – с приз за лекари, на които вярваме
Зам.-министър Жени Начева в МБАЛ „Хигия“: Радвам се, че делото на проф. Стайко Спиридонов ще бъде продължено именно от неговата дъщеря д-р Цветелина Спиридонова
Ковид-отделението на "Хигия" прие първите двама болни. Сред дежурните лекари е и изпълнителният директор д-р Цветелина Спиридонова
Арх. Цветелина Тодорова спечели конкурса на Баумит за фасада на сезона
Районната колегия избра д-р Фани Спиридонова за "Лекар на годината"
Цветелина Арапова-Чавдарова е новият директор на "Социално подпомагане"
Д-р Спиридонова - с отличието "Лекар, на когото българите вярваме"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4724 сек., 1.3581 от тях за заявки.