RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
„Училище за здраве“ стартира новата учебна година с урок по здравословно хранене на деца от ДГ „Снежанка“
Пазарджик
Регионална програма „Училище за здраве за малки, големи и още по-големи момичета и момчета“, стартира новата учебна година с урок по здравословно хранене на деца от Детска градина „Снежанка“ в град Пазарджик.
Гости на събитието бяха директорът на РЗИ Пазарджик – д-р Фани Петрова, заместник-директорът на инспекцията д-р Хюля Шериф и разбира се неизменният помощник на инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, мечето Ози. На младите любознайничета бе обяснено как да спазват добра хигиена, кои храни могат да похапват на воля, с кои трябва да внимават.
В откровените си отговори на зададените от Ози въпроси, малчуганите споделиха някои от любимите си храни: пица, спагети, пържени картофки, „..храни вкусни, но нездравословни...“, както малко по-късно мечо им обясни. Децата обичат да си похапват още супичка, плодове и зеленчуци, както и „...прясно сокче, направено от баба...“. Научиха, че е много важно да се хранят в приятна атмосфера, бавно и внимателно, гледането на телевизия, таблети и телефони не е желателно, газираните напитки трябва да се избягват, хората не бива да прекаляват със сладките храни и трябва да внимават със солта.  Важно е човек да се движи и спортува. Накрая малчуганите поздравиха гостите със стихотворение и дадоха своята оценка за урока на Ози, като най-слаба бе единичката, а най-висока петицата. Всички единодушно оцениха Ози с петици. Децата и мечето си обещаха отново да се срещнат с още по-забавни истории. Инспекторите от Регионална инспекция Пазарджик подариха на децата комплект от четири книжки от поредицата „Училище за здраве“, отпечатани с финансовата подкрепа на Община Пазарджик.
Общинска програма за профилактика на хроничните незаразни болести и здравно образование на децата и учениците от община Пазарджик – „Училище за здраве за малки, големи и още по-големи момичета и момчета“ бе приета за изпълнение в началото на 2020 година от Общински съвет Пазарджик.
 Тя бе разработена от служители на инспекцията и е резултат от установените между РЗИ Пазарджик, Общински съвет Пазарджик и Община Пазарджик добри партньорски практики при реализация на предходната здравно образователна програмата „Училище за здраве“.
От 2010 г. до краят на 2019 г. през обучителни дейности и кампании на инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, дирекция „Обществено здраве“, РЗИ Пазарджик и във връзка с изпълнение на програма „Училище за здраве“ преминаха над 6 607 деца и ученици от детските и учебните заведения на територията на община Пазарджик.
Издадени и преиздадени бяха здравно-информационни материали, осъществиха се обучения на медицинските специалисти от детските и учебните заведения на общината, изготвени бяха обучителни методики, разработиха се уроци на различни здравни теми, проведоха се множество конкурси. Съвместно издадени от РЗИ Пазарджик и Община Пазарджик, и разпространени сред децата и учениците от общината бяха над 6 525 книжки за оцветяване от поредицата „Училище за здраве“, над 2 000 брошури „stop на наркотиците“, над 500 бр. часовник – „Дневен режим на ученика“. РЗИ Пазарджик за същия период раздаде над 11 283 здравно-информационни материали на различни здравни теми, касаещи личната хигиена, профилактика на оралните заболявания, имунизации, ХИВ/СПИН, сексуално предавани инфекции, туберкулоза, агресия и др.
През 2020 година Община Пазарджик финансира преиздаването на 4 000 книжки и 500 брошури на стойност 3 572,23 лв.
 

 
 
 
 


Тази страница е видяна: 521

 Публикувано от: pamedia на Monday 28 September 2020 - 15:28:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Найден Шопов: Скъпи учители и ученици, желая Ви здраве и много успехи през новата учебна година!
Деца правиха сандвичи в Острова, обучавайки се на здравословно хранене
Областният управител откри новата учебна година в началното училище в кв. "Изток"
Новата учебна година в ПГСА
Началото на новата учебна година в ПГСА
Новата учебна година в Пазарджик 2013 2014
Бележник и по 100 лв за новата учебна година на децата от органа по настойничество
В ПГСА ЗАПОЧНА НОВАТА УЧЕБНА 2017-2018 ГОДИНА
РЗИ: Учебните заведения в областта имат готовност за новата учебна година
ОДК кани гражданите на концерт за откриването на новата учебна 2016/2017 годинаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.3088 сек., 2.2319 от тях за заявки.