RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Преизчислението на пенсиите ще стане служебно
Пазарджик
От Териториално поделение на Национален осигурителен институт - Пазарджик разпространиха съобщение във връзка с влезлия в сила Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, в което се казва:

"Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., бе обнародван в "Държавен вестник" с дата 24.3.2020 г. Според предвиденото със Закона ще бъдат преизчислени по служебен ред личните трудови пенсии на около 258 000 работещи пенсионери, които имат придобит осигурителен стаж след 31 декември 2018 г.
Преизчисляването ще се извърши: считано от 1 април 2020 г.; само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията; съобразно осигурителните данни, постъпили от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително и за месец март 2020 г., които следва да постъпят в информационната система/регистрите на Националния осигурителен институт (НОИ) най-рано в края на април 2020 г. Обработката ще се осъществява поетапно при спазване на установения в Кодекса за социално осигуряване 4-месечен срок.
За извършеното преизчисляване НОИ ще постанови разпореждания, които ще бъдат изпращани на лицата с препоръчана поща с обратна разписка, а също така ще бъдат достъпни чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на сайта на института от 1 юни 2020 г.
Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявления за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019г. (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в периода от началото на 2020 г. до въвеждане на извънредното положение на 13 март (56 591 лица) т.г. ще бъдат преизчислявани, съгласно заявеното от лицата, тоест от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението в съответната година.
С оглед на това, пенсионерите трябва да имат предвид, че от 24 март 2020 г. в приемните на НОИ няма да бъдат приемани заявления на хартиен носител за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/или осигурителен доход, придобити след пенсионирането (заявления образци УП-26 и УП-26.1).
Според новия закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на действие на закона, ще бъдат с продължено действие до два месеца след отмяната на извънредното положение. Във връзка с това, НОИ ще измени служебно срока на отпуснатите на съответните лица инвалидни пенсии и добавки за чужда помощ съобразно продълженото действие на експертните решения."
 
 
 
  


Тази страница е видяна: 702

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 24 March 2020 - 13:35:38

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ОИК вписа служебно пропуснатата партия под №26
Търсят се водачи на служебно куче и конвоен автомобил и още 17 старши полицаи
Пенсиите в пощите ще се изплащат от 8 май
Пенсиите в област Пазарджик се изплащат нормално, без закъснение
Задържаната снощи група планирала да обере пенсиите от пощенски клон в Пазарджик
От "ГОРДА България" обещават веднага да вдигнат минималните заплати на 600 лв, а пенсиите – на 200 лв
А п р и л
Кой иска да стане кмет?!
Илияна Йотова с предупреждение емигрантската криза да не стане политическа
Последно: задължително ли е гласуването или не и какво ще стане, ако не отида, ами ако съм болен?
Екатерина Захариева: Надявам се след 4 г. Пазарджик да стане най-добрият град за живеенеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7075 сек., 1.6170 от тях за заявки.