RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
В училищата в областта ще има професионално образование в 59 паралелки
Заетост

За учебната 2020/2021  г. професионално образование и обучение ще се реализира в 26 училища, от които 15 професионални гимназии. В планираните 59 професионални паралелки ще се предложи обучение по професии и специалности от повече от 20 професионални направления. Това реши на свое заседание Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, председателствано от заместник областния управител Петър Белчев. На заседанието беше гласувано и прието предложението на РУО Пазарджик за държавен план-прием за учебната 2020/2021 година, съобщиха от Областната администрация.


Предложението на РУО – Пазарджик за държавен план-прием по професии и специалности е съобразено със стратегиите, прогнозите и плановете за развитие на общините от областта, с Актуализиран списък на защитените от държавата специалности по професии, както и на тези с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2020/2021 год. Взети са под внимание постъпилите  заявки от работодателите за обучение по определени професии и специалности за дуална система на обучение, както и броят завършващи VІІ клас и ХI клас по населени места. Професионалното обучение по професии и специалности,  предложено за учебната 2020/2021 год. във всички училища е подкрепено от местния бизнес, съобразено е с плановете за развитие на общините и със заявките от работодатели, посочиха от Областната администрация.

Броят на учениците, завършващи седми клас (основно образование) в дванадесетте общини на областта,  е  общо 2296 и те ще кандидатстват за прием в 31 профилирани и 59 професионални паралелки. Броят ученици, завършващи Х клас през 2019/2020 год. в обединените училища, е 77. Предвижда се обучение по 3 професии, включени в списъка на защитените от държавата и по 14 специалности от професии, с прогнозиран недостиг за 2020/2021 година.  В предложението са включени и 10 паралелки – дуална система на обучение, които имат пълната подкрепа на регионалния бизнес.

 Директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Пловдив – Фани Николова, представи по време на заседанието основните акценти от Националния план по заетостта за 2020 г. Ще се работи с фокус към безработните младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г., безработните над 50 годишна възраст, безработните лица с трайни увреждания, както и заети лица, желаещи да сменят работата си. За разработването на регионални програми за заетост, за област Пазарджик са предвидени 220 296 лв.

В заседанието на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие участваха  директори на „Бюра по труда“, Представители на общините, на синдикатите, РУО Пазарджик, Дирекция „Областна инспекция по труда“ Пазарджик, Българо-германски център за професионално обучение Пазарджик.
Областната администрация в Пазарджик


Тази страница е видяна: 670

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 12 February 2020 - 17:41:20

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Три паралелки са на електронно обучение в областта
Извънредно 19 маломерни паралелки в училищата и маломерни групи в селата гласуваха общинските съветници във Велинград
Пет паралелки отпадат след първо класиране на осмокласници. Най-предпочитани са езиковите паралелки в "Б. Брехт", следвани от Математическата
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“
Експерти от Инспектората по образование участват в съвместен проект с турски колеги по екологично образование
Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен
СО „Подкрепа“: Комисията по образование прие само неприоритетните 3.5% за образование
Местни фирми искат да се въведе професионално обучение за хранително-вкусовата промишленост
Атанас Чолаков:Тук създадох моето семейство, моя дом, тук се родиха двете ми деца, тук се реализирах професионално
Домашният социален патронаж в Пещера вече е с ново професионално оборудване и обзавеждане на кухненския блокТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6210 сек., 1.5296 от тях за заявки.