RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
143 години от Априлското въстание - тържествата в Панагюрище и Оборище

Панагюрище

Община Панагюрище отбеляза 143-та годишнината от Априлското въстание с поредица от събития. Кулминацията на честванията се състоя снощи - на 1 май, на централния площад "20 април", където се събраха стотици жители и гости на столицата на Четвърти революционен окръг, за да почетат паметта на загиналите в Априлската епопея. Днес тържествата продължават в местността Оборище.
Панагюрище

Честването започна снощи с посрещане на главното знаме на Априлското въстание.  Официален гост на националния митинг-заря беше председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, която прие тържествената заря-проверка и поздрави представителните роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград.

Изключително силното слово на кмета на Панагюрище Никола Белишки направи силно впечатление на дошлите да почетатат годишнината. ПА медия публикува цялото слово:Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Уважаеми гости от побратимените градове от република Беларус и Северна Македония,

Ваше високоблагоговейнство,

Уважаеми господа кметове,

Уважаеми общински съветници,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи гости и жители на град Панагюрище,

Христос возкресе,

Години наред този поздрав оглася този площад тук, защото най-светлото събитие за нас като християни и най-величавото събитие за нас като българи съвпадат по време. Това не е просто календарно съвпадение, това е знак и съдба. Знак, че Господ ни обича. Защото Господ изпраща най-големите изпитания на тези, които обича най-много. За да ги направи по-силни, за да кали волята им и за да изпълни сърцата им с вяра и любов. Господ избра символ на неговата любов да бъде Панагюрище, защото и Панагюрище избра да даде на Господ своята любов по най-величавия и героичен начин – с кръвта на децата си и със сълзите на майките си.

Често съм се питал – защо точно Панагюрище? Имало е и други такива градчета. Със същите църкви, със същите улички, скътани между планинските върхари, обиколени от китни селца. Имало е и по-големи градове, с по-големи и славни традиции. Градове с царски дворци и болярски крепости, в които още се чуват песните и легендите за владетели и войводи. Защо Панагюрище?

Отговорът се крие в една картина, изобразена на една от стените на къща, която е от малкото останали в Панагюрище след погрома през април 1876-та година. Къща, която е приютявала Левски. Къща, в която е заседавало Привременното правителство през онези величави априлски дни. На нея е изобразен собственикът – търговецът Иван Леков – в европейски дрехи, до него е полегнал английски сетер, пред него две дами от семейството, облечени по последна виенска мода, край тях е застанал цигулар. А на главата на стопанина … е нахлузен турски фес. Този фес, в тази картина, стои някак нелепо и дори карикатурно. Интелигентното, но категорично послание на Леков е – аз имам самочувствието, аз имам парите, аз имам образованието и културата на европееца, но това, което ме отдалечава от него е този фес – символ на петвековното робство.

Този е край е особен. Особено български. В онзи години, в онова време на април 1876-та година, той даде на България всичко! С дързост и сила се изправи пред очите на Европа и заяви: Ние знаем що е демокрация – ето го парламента на Оборище! Ние можем да се управляваме сами – имаме правителство и министър председател е Павел Бобеков! Имаме Княгиня! Имаме и знаме! Готови сме да браним нашата държава – с Хвърковатата конница, с Черешовата артилерия, с мечкарските шишанета…

Да, имало е такива хора! И те имали своите титли – „войводо”, „отче“ „учителю”. Обикновени хора. Но с необикновена Вяра и Дух! С една голяма мечта – да бъдат свободни човеци, да бъдат народ, да бъдат държава.

Имало е такива хора. И те имали избор. Избрали да бъдатпатриоти и българи, дори и когато нямало България. Избирали да направят нещо добро и полезно, въпреки безнадеждността. И въпреки страха. Избрали да направят нещо за другите, преди дори да помислят за себе си. Избрали  нас.Избрали България.И въстанали. И нямало сила, нито Империя, която да ги спре, когато избирали между Свободата и Смъртта.

Априлското въстание не е случайна историческа ситуация, нито необмислена авантюра. Въстанието е дълбока политическа мъдрост с идея, която е обречена на победа, която е обречена на Възкресение. Защото пожарищата и пролятата кръв на невинните младенци в Панагюрище, Батак, Перущица, Клисура накараха Величествата и кралските дворове в Европа да забравят интригите и баловете.

Днес, аз като българин се срамувам, затова че 143 години след като светът беше разтърсен и променен от саможертвата на прадедите ни, основната тема на дебат в нашето общество е колко струва един квадратен метър на нечия тераса.

А питаме ли се колко струва един квадратен метър тук в бунтовно Панагюрище? Цената е потоци от юнашка кръв и кръвта на невинните, реки от майчини сълзи. И тази цена никой и никога не може да заплати. Знаете ли че тук, всяка педя земя е свещена, всеки дувар и всяка къща са били крепост на българския Дух и Христовата вяра.

Тези крепости тук в Панагюрище никога няма да рухнат. Тук датата на българския Дух е 20 април 1876-та година. На този ден, очакван дълго, подготвян „тайно и полека“, дошъл внезапно, с решителност и безвъзвратност, разсякъл времето на две. На този ден, който гори в нашата памет и гръмовно не ни оставя да заспим в робски сън и да забравим посланията на миналото. На този ден, който свети в нашата памет, за да не объркаме днес и утре посоката. На този ден, в който поменът за мъртвите се превръща в празник за живите. Време за гордост, но и време за човещина. Време за поклон, но и време за мечти. Това е нашето време, защото в него са и нашата памет, и нашата съвест.

Да живее България!

Бог да пази Панагюрище!
Снимки: Община Панагюрище


Тази страница е видяна: 1766

 Публикувано от: pamedia на Thursday 02 May 2019 - 13:49:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
136 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
Програма на тържествата в Панагюрище
От днес до 2 май продължават тържествата в Панагюрище за 136-та годишнина от Априлското въстание
По традиция кулминация на тържествата в Клисура по случай годишнината от Априлското въстание ще е възстановка на събития отпреди 138 години
Народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Костадинова бе почетен гост на тържествата по отбелязване на 143 години от Априлското въстание в пещерското село Радилово
Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова и кметът на Пещера Николай Зайчев участваха в тържествата, посветени на Априлското въстание в Батак
141 години от Априлското въстание
Батак отбеляза 140 години от Априлското въстание
Стрелча отбеляза 139 години от Априлското въстание
Изложба в музея в Стрелча за 141 години от Априлското въстание
В Панагюрище се провежда Кръгла маса за Априлското въстаниеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6339 сек., 1.5345 от тях за заявки.