RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
В Пещера кметът Николай Зайчев и народният представител Десислава Костадинова се поклониха пред паметника на капапитан Сафонов преди началото на тържествената част от програмата за Празника
 
  Пещера
С поднасяне на венци и цветя на паметниците на героите от национално-освободителни борби започнаха в Пещера честванията, посветени на Националния празник на България.
Кметът Николай Зайчев, заедно с народния представител Десислава Костадинова се поклониха пред паметника на руския воин кап. Николай Сафонов.
След това на площад „България“ последва тържествената част от празника. Кметът вдигна знамето на страната под звуците на химна и се обърна към присъстващите с тържествено слово:
        
На 3 март 1878 г. Санстефанският мирен договор възстановява Българската държавност и поставя край на петвековното османско владичество над българския народ. Още в предходните десетилетия преди Освобождението, българите са направили своя исторически избор, отричайки османската реалност като свое настояще и бъдеще. Те доказват с всички средства, европейската си идентичност и стремежа си да се интегрират в модерния европейски свят.
Този избор има своите исторически основания и перспективи. И ако в ранните столетия на османското владичество, той е преди всичко желание, то в епохата на Българското възраждане се превръща в смисъл и цел на живота на няколко поколения българи. Те отхвърлят натрапената им преди столетия имперска действителност във всички сфери на живота и с всички средства — от насоките на стопанската им активност, чрез овладяване на достоянията на модерната образованост и с политически действия, и най-вече въоръжената борба…
...Никоя друга дата в националния ни календар не събира така в едно Родолюбието, Саможертвата, Признателността, Преклонението и Възторга на българите от това, че сме свободни, че сме народ!
Трети март е клетва за вярност пред идеалите на Ботев и Левски и всички онези борци, дали живота си за нашата свобода.
Да коленичим мълчаливо и да издигнем своя национален и духовен ръст с онзи забележителен призив на хъшовете “Да живее, България!”“, каза пред жителите и гостите на Пещера градоначалникът.

По повод 3 март, Община Пещера бе организирала празничен концерт, в който участваха танцовия ансамбъл „Славейче“ и вокалната група „Славеи“ към ЦПЛР-ОДК и народните певици сестри Диневи.

ПещераПещера
Тази страница е видяна: 6972

 Публикувано от: pamedia на Sunday 03 March 2019 - 16:31:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Десислава Костадинова и Николай Зайчев се поклониха пред паметника на Априлци в с. Капитан Димитриево, община Пещера
Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова и кметът на Пещера Николай Зайчев участваха в тържествата, посветени на Априлското въстание в Батак
Народният представител Десислава Костадинова поднесе цветя пред паметника-костница в Пещера
Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова бе гост на тържествената сесия на Общински съвет- Пещера
Народният представител Десислава Костадинова се поклони пред спасителя на Пещера Осман ефенди
В Пещера народният представител Десислава Костадинова се поклони пред паметта на Христо Ботев по повод 170 години от рождението му
Народният представител от ГЕРБ – Пазарджик Десислава Костадинова - гост на празника на ДГ „Изгрев“
Народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова бе гост на празника на ягодата в с. Розово
Народният представител Десислава Костадинова от ГЕРБ - с приемна в Пещера на 16 март
Народният представител Десислава Костадинова ще проведе приемни в Брацигово и ПещераТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6914 сек., 1.5812 от тях за заявки.