RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Кметът на Община Пещера Николай Зайчев подписа днес два меморандума за сътрудничество с фондация „Тръст за социална алтернатива“
    
Пещера
Предметът на меморандумите е осъществяването на регулация и създаване на траен статут на жилища в местност „Орешака“ към кв. „Пирин“ и в кв. „Луковица“ на гр.Пещера.  Крайната цел е подобряване на жилищните условия и достъпа до публични услуги на население, което е в неравностойно положение.
Мария Методиева, програмен директор на фондацията, начерта следващите стъпки в съвместната работа на Община Пещера и „Тръст за социална алтернатива“.
Като начало трябва да бъде изготвен Подробен устройствен план/ПУП/ на територията на м. „Орешака“ в кв.“Пирин“ и част от кв.“Луковица“. Втората стъпка е актуализацията на съществуващ ПУП на част от кв.“Луковица“. „След това ще работим за осигуряване на възможност за семейства от двата квартала и всеки, който би имал желание, за закупуване на имот, на който да бъдат строени законни жилища“, допълни Методиева.
С този модел ще се осигури достъп до собственост и до законно жилищно строителство, както и съвсем различна перспектива пред самите жители на тези квартали и възможност за репликиране на един такъв модел в други територии на страната, където има подобни проблеми.
След като всичко това бъде направено ще се търси финансиране за изграждането на необходимата инфраструктура в тези квартали.
Сара Мери Перин, директор на Тръст за социална алтернатива изтъкна, че това са иновативни практики при решаването на жилищните проблеми. Думите и потвърди и кметът Николай Зайчев, който определи подхода, предприет с Тръста за социална алтернатива, като правилен за регулиране на териториите, където има незаконно строителство в община Пещера. „Ние вече направихме няколко стъпки и имаме практика, която е значима на национално ниво, във връзка със събарянето на ромски къщи, които се намираха на чужда територия“, коментира градоначалникът.
По време на съвместната среща стана ясно, че позитивният модел на Пещера ще бъде включен в Наръчник за добри практики при решаването на проблемите с незаконното строителство. 
Тази страница е видяна: 4354

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 13 February 2019 - 16:54:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Николай Зайчев и кметът на македонската община Дебрца Игор Трайковски обсъдиха възможностите за сътрудничество
Кметът на Пещера Николай Зайчев за отиващата си 2016 година
Кметът на Пещера Николай Зайчев ще иска от ръководството на БДЖ коригиране на влаковото разписание
Кметът на Пещера Николай Зайчев е включен в състава на българсата делегация на Комитета на регионите на ЕС
Кметът на Пещера Николай Зайчев направи дарение - храни, за над 500 човека в неравностойно положение
Кметът на Пещера Николай Зайчев участва в 127-ата пленарна сесия на Европейския комитет на регионите
Кметът на Пещера Николай Зайчев:Трети март е клетва за вярност пред идеалите на Ботев и Левски
Николай Зайчев, общинските съветници и кметовете на двете села в община Пещера положиха клетва
Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова и кметът на Пещера Николай Зайчев участваха в тържествата, посветени на Априлското въстание в Батак
Десислава Костадинова и Николай Зайчев се поклониха пред паметника на Априлци в с. Капитан Димитриево, община ПещераТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7939 сек., 1.6939 от тях за заявки.