RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Фотоизложбата „Кан Тервел – Спасителят на Европа“ по инициатива на пазарджишките ротарианци - в зала „М. Г. Атанасов“
Тодор Попов

В зала „Маестро Георги Атанасов“ снощи официално беше открита фотоизложбата „Кан Тервел – спасителят на Европа. Тя се реализира по инициатива на пазарджишките ротарианци. Кметът на Пазарджик Тодор Попов приветства идеята да бъде популяризирано делото на един велик българин, който с делата си е прославил името на България. Той поздрави ротарианците за това, че са социално активни и подкрепят каузи на града и общността, както и за инициирането на изложбата и „знанието за тази част от нашата история, които са важни за самочувствието ни като българи“.
Любомир Банчев


„Кан Тервел е един от най-великите български владетели и със сигурност най-популярния български пълководец извън границите ни. Има голям глад за история и нужда от запознаване с делото на великите личности, още повече, че те имат фундаментален принос в историята на Европа", каза президентът на Ротари клуб Ловеч, Любомир Банчев и благодари за интереса на младите хора, които бяха дошли за откриването на изложбата. Любомир Банчев разказа подробно за делото на Тервел. Той е християнин като баща си Аспарух и дядо си Кубрат. Кан Тервел е бил начело на силна държава и е оказал пряко на европейските събития, но той е и блестящ дипломат с изключителна прозорливост, единственият  български владетел, успял да превземе Константинопол, дава своята подкрепа на Юстиниян II да се качи на трона. За тази си подкрепа получава титлата кесар – най-високата след тази на императора. Сключва договор с Византия, с който не само разширява територията на България, получавайки областта Загоре, но определя правилата на търговските и политически отношения между двете държави за десетилетия напред. Регулира търговията между Изтока и Запада – първи случай в историята на Европа.

Най-значимата проява на Кан Тервел, която е съдбовна не само за България, но и за цяла Европа, е пълният  разгром на войските на Арабския халифат под стените на Константинопол през 717-718 година. В този акт на военна намеса виждаме историческата прозорливост и мъдрост на Кан Тервел. Той се изправя пред огромен враг в защита на своя съсед Византия и на целия европейски континент. С тази победа се слага край на фанатизираната арабска агресия към Европа. Пречупен е гръбнакът на Арабския халифат, каза още Любомир Банчев.

След пълния разгром на арабите Кан Тервел е пълновластен господар на положението, но  не иска нищо от Византия и връща войските в България. Владетелите в Европа го уважават като спасител. Константинопол издигат голяма бронзова статуя на Кан Тервел и я поставят пред златната черква. Обявен е за светец – той е първият български светец и е честван като такъв в цяла Европа.  За него пишат и много писатели и поети. Известни са повече от 30 поеми и песни, в които Кан Тервел е олицетворение на доброто. Някои от тези поеми стигат 800 страници /Ла Булгариа конвертита на Франческо Брачолини от 16 век в Италия/. Написани са няколко романа и около 200 театрални пиеси, играни в цяла Европа. Това е прецедент в историята на Европейския театър. Кан Тервел, този велик българин, спасител на Европа, Кан на България и кесар на Византия завършва скромно житейския си път като монах под името Теоктист, завърши разказа си за Спасителя на Европа Любомир Банчев.
Изложбата за Кан Тервел е отворена постоянно – във фоайето на зала „Маестро Г. Атанасов“. Информационни фото табла показват документи и разказват за величието на българския кан, спасил Европа от Арабския халифат.Тази страница е видяна: 1796

 Публикувано от: pamedia на Thursday 06 December 2018 - 13:36:46

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Заради лошото време децата писаха най-дългото писмо до мама в зала „М. Г. Атанасов”
Довечера ВМРО-БНД ще подари диск с патриотична музика на всеки от присъстващите в зала „Маестро Г. Атанасов“ по повод Деня на независимостта
Два дена училищата се представят в зала "Маестро Г. Атанасов"
Националният мандолинен оркестър със 140 оркестранти ще свири в зала "Маесто Г. Атанасов"
Коледен концерт в зала "Маестро Г. Атанасов"
Филмът на Ивайло Христов "Стъпки в пясъка" ще бъде показан в зала "Маестро Г. Атанасов" тази вечер
Спектакълът "Спасителят" ще се играе в Пазарджик пред младежка аудитория
При традиционната си предколедна визита ротарианци от от Бад Пирмонт и Хамелн посетиха МБАЛ-Пазарджик
Туроператорски неволи за ротарианци от Пазарджик, участвали в Международния конгрес на Ротари в Торонто
Пазарджишки и германски ротарианци осигуриха бус с платформа за Дом " Вяра, Надежда и Любов", пристигат и много други даренияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6465 сек., 1.5428 от тях за заявки.