RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Екатерина Захариева пред предприемачите в Пазарджик за възможностите за решаване на проблемите на бизнеса
 
Екатерина Захариева
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обсъди проблемите на бизнеса в Пазарджик на среща със Сдружението на предприемачите. Срещата се проведе в новата база на РАИС. Министър Захариева разгледа предприятието и с управителя инж. Нишан Бъздигян обсъдиха възможностите да бъде подпомогнат бизнеса в решаването на основния проблем – липсата на работна ръка, а също разширяването на пазари и презентацията на българските стоки навън.

„Една от основните роли на външния министър е да презентира България, българските стоки и да привлича инвестиции. Съществена част в работата ми е и опитът да връщам българи в България и да опростявам процедурите за така наречените сини карти и дългосрочните визи за работа за специалисти, които липсват в България“.  Това заяви вицепремиерът пред членовете на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик. Тя постави като една основна задача на министерството връщането на българите, напуснали страната през последните близо 30 години. “Необходимо е да им се разясни за променените условия у нас напоследък”, добави Захариева и уточни, че много от тях продължават да мислят, че в България няма работа, а истината е съвсем друга: 5.6% безработица за страната, 8.2% за област Пазарджик и само 3.4% за община Пазарджик, подчерта министър Захариева.

Министър Захариева посочи като възможност за обезпечаване с кадри дуалното обучение. По швейцарската програма ДОМИНО средствата през следващия програмен период ще бъдат удвоени, а програмата дава възможност 3 дни от седмицата учениците да учат в училище, а другите два дена – на стаж в предприятие. Възможности за придобиване на допълнителни знания сред учениците дава и програма „Еразъм +“. Бизнесът настоя за повече паралелки в професионалните училища и за програма за професионалното образование още след края на основното образование.

“Напоследък се стремим да опростяваме процедурите за така наречените сини карти за работа. Украйна и Молдова също са възможности, които трябва да се използват. Това също е решение за проблема с липсата на работна ръка”, каза още Екатерина Захариева. Тя покани бизнесмените да се  включат в делегации, водени от нея в интересуващи ги държави и лично да представят своята продукция на чужди пазари.

Вицепремиерът обеща подкрепата си по проблем, касаещ Пазарджик – Западния околовръстен път. Предприемачите настояват да има ясно планиране кога това ще се случи. В края на срещата председателят на Сдружението на предприемачите Димитър Събев връчи на вицепремиера папка с предложения за решаване на проблеми на бизнеса. 
Екатерина Захариева


Тази страница е видяна: 5848

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 09 October 2018 - 10:11:05

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще посети Пазарджик. В РАИС ще се срещне със Сдружението на предприемачите
Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик Екатерина Захариева пред студенти: Всеки лев, инвестиран в образование, се връща 100 пъти
Екатерина Захариева пред учители във Велинград: Ще увеличим двойно заплатите на педагозите за 4 години
Тодор Попов обсъди с представители на бизнеса и образованието възможностите за директно кадидатстване пред ЕК с общ проект
Приемна на Екатерина Захариева в Пазарджик
Екатерина Захариева - с приемен ден утре в Пазарджик
Екатерина Захариева регистрира листата на ГЕРБ в Пазарджик
Дърва за огрев, работа и решаване на проблемите с водата искат от кмета жителите на селата в община Стрелча
Стоян Парпулов: Познавам проблемите на общината, притежавам необходимия професионален и житейски опит за тяхното решаване
Със съдействието на Екатерина Захариева онкоцентърът в Пазарджик получи нов ехограф с видеопринтерТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6429 сек., 1.5464 от тях за заявки.