RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
И Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ се завърна у дома си с подкрепата на „Асарел-Медет“
Сребърно съкровище

  Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ се завърна у дома си за пръв път след 115 години. Това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на „Асарел-Медет“АД. С осигурените от компанията дарителски средства е извършена консервация и реставрация на експонатите, които до момента не са показвани пред публика в цялост. Благодарение на дарителя Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките издаде и луксозен каталог, в който са представени находките. 


  Изложбата със Сребърното съкровище е подредена в трезора със Златното съкровище в Исторически музей-Панагюрище и беше официално открита на 5 юни. Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов разказа накратко за историята на съкровището и благодари на „Асарел-Медет“АД за подкрепата. Благодарности към колегите си от музея, общината и спонсора поднесе и заместник-директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов, който заяви желанието си партньорството между тези институции да продължи. Кметът на община Панагюрище Никола Белишки изрази удовлетворението си, че панагюрци и гостите на музея ще имат възможност да се насладят на изделията на тракийските майстори. Той също отправи благодарност към целия екип, реализирал изложбата.
  „В днешното напрегнато време истинска рядкост  са миговете, в които се докосваме до нещо красиво и неповторимо“, каза в приветствието си Галя Костова – прокурист на „Асарел-Медет“АД и председател на фондация „Асарел“. „Този миг е такъв и се радвам, че изяществото на древните майстори, мистиката и загадките на онези антични времена, на богове и герои, достига днес до нас, панагюрци. Само едно стъкло ни дели от нещо наистина приказно, нещо което вълнува и изпълва сърцата ни с радост. Второ панагюрско съкровище се завръща у дома, този път Сребърното. Това е поредното доказателство, че нашият роден край е не само целунат от Господ, но и любимец на Историята. В България няма друго такова място, което е събрало талантът, драмата и величието на всички исторически епохи. По тази причина за нас, като ръководство на „Асарел-Медет“АД нямаше никакво колебание дали да подкрепим реставрацията на експонатите от това съкровище, за да станат и те достояние на широката публика“, каза Галя Костова.
  Панагюрското сребърно съкровище е открито през месец май 1903 година в могилата „Мрамор“. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел, в могилата е открит и неговият кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава. Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ включва над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина.
  То ще бъде изложено в Исторически музей-Панагюрище до края на годината.
Сребърно съкровище


Тази страница е видяна: 7584

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 06 June 2018 - 14:53:59

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С подкрепата на „Асарел-Медет“ Панагюрското златно съкровище се завръща на Великден
Над 2 хиляди тетрадки с Панагюрското златно съкровище подари "Асарел -Медет" на учениците от Панагюрище
От Светли понеделник до 16 май оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е у дома си
На Светли понеделник Панагюрското златно съкровище ще бъде официално показано у дома си
С подкрепата на „Асарел-Медет” започна второто издание на проекта „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ в Панагюрище
Трезорът на Панагюрското златно съкровище е номиниран за Сграда на годината
В. Рашидов:Да бъдат изградени бюстове на братята откриватели на Панагюрското съкровище
Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно през почивните дни
Панагюрското читалище “Виделина-1865” е финансирано по проект “Музикално съкровище от Панагюрище”
Фондация „Цоцорков род“ ще превърне в атракция мястото на откриването на Панагюрското златно съкровищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.9787 сек., 2.8802 от тях за заявки.