RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
С подкрепата на „Асарел-Медет“ Панагюрското златно съкровище се завръща на ВеликденПредстоящите великденски празници ще бъдат особено тържествени и ще останат незабравими за панагюрци. Третият ден от Възкресение Христово ще се запомни от жителите на общината и със сбъдването на дългогодишната мечта за завръщането на Панагюрското златно съкровище, намерено през 1949 година от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови край Панагюрище.

panag_zl_sakr.jpg

На 16 април 2012 г. в Панагюрище официално ще бъде открита експозицията с прочутите девет тракийски съда, които се превърнаха в емблема на града и страната ни. Оригиналът на съкровището ще бъде показан в специално построената за целта зала трезор, която се намира в двора на Исторически музей – Панагюрище.

Проектирането и изграждането на уникалната съкровищница, съчетала в себе си стил, функционалност и изключителни мерки за сигурност, е изцяло финансирано от лидера в българския рудодобив „Асарел-Медет” АД и от изпълнителния директор на дружеството и почетен гражданин на Панагюрище д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на културата. Проектът стартира през март миналата година, когато инициативата за експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище залегна в споразумение, подписано с Националния исторически музей и Исторически музей-Панагюрище. В изпълнение на това споразумение дарителите финансираха не само изграждането на модерен подземен трезор, но и изработката на две точни златни копия, в съответствие с нормативните изисквания и най-високите професионални стандарти. При отсъствието на оригинала тези две копия ще бъдат част от експозициите на Националния исторически музей и Исторически музей – Панагюрище.

Според графика, съгласуван с Националния исторически музей, при първото си гостуване  в новата зала оригиналът на съкровището ще остане в Панагюрище от 16 април до 16 май. Така той ще бъде в града по време на тържествата по повод 136-годишнината от Априлското въстание, които традиционно се  провеждат на 1 и 2 май. Договорено е тракийското злато да се завръща в средногорския град всяка година поне за месец.

„Към реализацията на този проект пристъпихме с толкова много преклонение пред съкровището и пред древната история на нашите земи, с толкова много воля да сбъднем мечтата на поколения панагюрци и с толкова много амбиция да създадем експозиция на световно ниво, че резултатът не е само една зала трезор, това е своеобразен храм на съкровището”, сподели изпълнителният директор на „Асарел-Медет” и дарител за реализацията на проекта д-р инж. Лъчезар Цоцорков. За първи път тук съкровището няма да бъде изложено в обща витрина или да е част от обща експозиция. В панагюрската зала всеки един от съдовете ще се откроява в самостоятелна витрина, като посетителите ще могат да се любуват на красотата на детайлите, както и да се запознаят с богатия информационен материал за съкровището и гостуванията му в целия свят.

Главен изпълнител на обекта е „Реставрация” ЕАД, главен проектант – „Архитектура и наследство”ООД, а строителството е поверено на „Главболгарстрой”-Пловдив. Двете златни копия на съкровището се изработват от 24-каратово злато от Националния исторически музей - София.


Тази страница е видяна: 1752

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 06 March 2012 - 17:25:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
И Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ се завърна у дома си с подкрепата на „Асарел-Медет“
Над 2 хиляди тетрадки с Панагюрското златно съкровище подари "Асарел -Медет" на учениците от Панагюрище
От Светли понеделник до 16 май оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е у дома си
Трезорът на Панагюрското златно съкровище е номиниран за Сграда на годината
Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно през почивните дни
На Светли понеделник Панагюрското златно съкровище ще бъде официално показано у дома си
Фондация „Цоцорков род“ ще превърне в атракция мястото на откриването на Панагюрското златно съкровище
Върховният административен съд отхвърли прокурорския протест срещу трезора за Панагюрското златно съкровище
АСАРЕЛ МЕДЕТ АД: НЕКА СВЕТЛИЯТ ВЕЛИКДЕН НИ ДОНЕСЕ ЗДРАВЕ И СИЛИ!
С подкрепата на „Асарел-Медет” започна второто издание на проекта „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ в ПанагюрищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2867 сек., 1.2385 от тях за заявки.