RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Върховният административен съд отхвърли прокурорския протест срещу трезора за Панагюрското златно съкровище

Върховният  административен съд не уважи  протеста на прокурора от Окръжна прокуратура -Пазарджик, Стефан Янев срещу определение на Административния съд, с което беше оставен без разглеждане прокурорският протест срещу решение на общинските съветници от Панагюрище относно четиристранно споразумение за и
зграждане на трезор за оригинала на Панагюрското златно съкровище.
Върховните съдии приемат за правилни изводите на първоинстанционния съд относно това, че решението на панагюрските съветници не е административен акт по смисъла на Административно-процесуалния кодекс и следователно съдебният контрол по отношения на него е недопустим. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Припомняме, че прокурор Янев, по сигнал на тогавашните общински съветници Стоян Петришки, Димитър Димитров, Петър Каменски, протестира решението, с което на 31 март 2011 година Общинският съвет в Панагюрище одобри Споразумението, подписано по-рано между Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, мецената на културата д-р инж. Лъчезар Цоцорков и „Асарел-Медет” АД с активното съдействие на тогавашния народен представител и настоящ кмет на община Панагюрище г-н Никола Белишки. Споразумението касае изграждането на зала-трезор в двора на Панагюрския исторически музей, в която да се експонира оригиналът на Панагюрското златно съкровище, а в негово отсъствие – копие, изработено от чисто злато, съобразно изискванията на действащото законодателство. Според клаузите на това споразумение изграждането на новата зала, както и изработката на две копия на Съкровището - за НИМ и за Исторически музей - Панагюрище, се финансират със средства на „Асарел-Медет” АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на културата.  В горното решение Общински съвет – Панагюрище дава и съгласие за пристрояване на едноетажна сграда в двора на историческия музей за изграждането на новата зала-трезор.
В хода на делото прокурор от Окръжна прокуратура, на основание сигнал от общински съветници, поиска и спиране на започналото строителство на залата-трезор, като незаконно. Това искане също бе отхвърлено от Административен съд-Пазарджик. Съдебната сага обаче забави строителството и връщането на Панагюрското златно съкровище в града.
Цитираните по-горе общински съветници оспориха и строителното разрешително за изграждане на трезора, което също беше отхвърлено от окръжния административен съд.
С определението на ВАС, постановено на 12.12.2011 г., практически се дава зелена светлина на изграждането на новия комплекс за съхранение и експониране на уникалното тракийско наследство в Исторически музей – Панагюрище.


Тази страница е видяна: 1361

 Публикувано от: pamedia на Monday 09 January 2012 - 18:28:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От Светли понеделник до 16 май оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е у дома си
Трезорът на Панагюрското златно съкровище е номиниран за Сграда на годината
Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно през почивните дни
С подкрепата на „Асарел-Медет“ Панагюрското златно съкровище се завръща на Великден
На Светли понеделник Панагюрското златно съкровище ще бъде официално показано у дома си
Фондация „Цоцорков род“ ще превърне в атракция мястото на откриването на Панагюрското златно съкровище
Над 2 хиляди тетрадки с Панагюрското златно съкровище подари "Асарел -Медет" на учениците от Панагюрище
Музеят в Пазарджик показва Равногорското златно съкровище
В. Рашидов:Да бъдат изградени бюстове на братята откриватели на Панагюрското съкровище
Панагюрското читалище “Виделина-1865” е финансирано по проект “Музикално съкровище от Панагюрище”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.1940 сек., 1.1509 от тях за заявки.