RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Сватбените ритуали в Пещера се връщат в своя дом – Ритуалната зала на града

Пещера 
Сградата, която е паметник на културата, бе обновена по проект «Повишаване на енергийна ефективност на общинска публична сграда: Ритуална зала, гр. Пещера» по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”. Въпреки че бе санирана първа, съгласувателни процедури с Националния институт на паметниците на културата отложиха официалното рязане на лентата. Днес удоволствието да го направят имаха кметът Николай Зайчев, Ангел Палаозов – управител на фирмата изпълнител „Сигма строй“ и ръководителят на проекта Стела Павлова.
Емблематичната сграда за хиляди пещерски семейства е построена в началото на 20 век, притежава статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Дейностите по енергийната ефективност бяха извършени предимно от вътрешната страна, за да се запази оригиналният външен вид на сградата. Отвън бяха обновена боята и покривът. Достигнат е клас „А“ на енергопотребление на сградата. Монтирана е и рампа за трудноподвижни хора и колички.
„Благодаря на строителя, който в много кратки срокове и изключителна прецизност извърши дейностите по проекта. Тази уникална сграда бе осъвременена, бяха извършени и допълнителни дейности извън проекта по канализационна част, дворното място и други. Благодаря и на ръководителя на проекта, както и на екипа от Община Пещера за свършената работа. Надявам се много млади хора от нашата община да започнат от тук своя щастлив и успешен съвместен живот“, каза при откриването на реновираната сграда градоначалникът.
И ако в една или друга степен актовата зала е била поддържана през годините, то първият етаж на сградата е бил напълно занемарен. Но днес той е ремонтиран и отново може да осигурява комфорт на младоженците в миговете преди да се врекат във вечна вярност. Развълнувана от обновяването на Ритуалната зала бе и длъжностното лице Христина Стайкова, която има честта да бракосъчетава новите семейства. Средно по 150 сватбени ритуала се извършват всяка година в Пещера. Още тази събота се очаква в обновената сграда да бъде сключен първият брак след ремонта.
Общата стойност на проекта, който направи възможно преобразяването на Ритуалната зала е  207 999,97 лв.. Като съфинансирането от ЕФРР е 176 799,99 ЛВ., а националното финансиране е 31 199,98 ЛВ.

Пещера
ПещераПещера
ПещераТази страница е видяна: 14581

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 11 April 2018 - 16:34:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Нови 31 жилищни сгради и Ритуалната зала в Пещера ще бъдат санирани
Помощи за Мизия се събират в Ритуалната зала в Стрелча
Младоженците в Стрелча вече могат да се бракосъчетават и извън ритуалната зала
Васил Величков откри своя самостоятелна изложба в Пещера
Елеонора Хаджиниколова дари своя картина на Кризисния център в Пещера за набиране на средства
Кметът на Пещера Йордан Младенов: Ще отпразнуваме своя празник. Заедно. И още по-единни и сигурни във възможностите си! По различно днес, но със същото вълнение.
В Пещера започват проявите, посветени на 6 май - Празника на града
ГЕРБ Пещера също почете спасителя на града
За 139-ти път в Пещера бе отбелязано Освобождението на града от османско робство
Пещера почете спасителя на града Осман ЕфендиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.9066 сек., 1.7934 от тях за заявки.