RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
С обвинителен акт в Районен съд - Пазарджик, внесен от СГП, е бивш изпълнителен директор на „Напоителни системи“ за договори за ремонти на „Бент Лесичово“ и кантони „Варвара -1“ и „Гелеменово“
 
Пазарджик
От  Прокуратурата на Република България съобщиха, че днес, 04.04.2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) е  внесла в Районен съд - Пазарджик обвинителен акт срещу:

И.П. за това, че като  изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, е злоупотребил с властта си при условията на продължаващо престъпление – с две деяния, които осъществяват поотделно едно и също престъпление и са извършени в кратък период, при една и съща обстановка -  престъпление по чл.143, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 вр.чл.26, ал.1 от НК.

 Ивайло Първанов  е бил изпълнителен директор на "Напоителни системи" от декември 2014 г. до април 2016 г.

            С.К. за това, че е направил опит да даде дар на длъжностни лица от „Напоителни системи“ ЕАД клон Тополница - престъпление по чл.304, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК.

През месец юни 2015г. обвиняемият И.П., в качеството си на изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, се е срещнал с управителя на клон Тополница на същото дружество в гр. Пазарджик и го е уведомил, че ще изпрати негов близък – представител на търговско дружество, на когото да бъдат възложени извършването на строително – монтажни работи /СМР/ на три обекта към клон Тополница, като се сключи договор на максимално допустимата за директно възлагане стойност по Закона за обществени поръчки.

Същия месец управителя на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Тополница сключва договори за СМР на обекти собственост на клона със следните търговски дружества:

-          „Нова Билд Инк“ ЕООД за обект: кантон „Варвара -1“ на стойност 59 216.86 лева без ДДС;

-          „Дейта груп“ ЕООД за обект: водотехническо съоръжение „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон за  56 420,56 лева без ДДС;

-          „Билд Асист“ ЕООД за обект: кантон „Гелеменово“  за 31646,26 лева без ДДС

Договорите и с трите фирми са предварително одобрени от обвиняемия И.П., имали са  опция за удължаване, и са били удължени дни преди приключването им .

През месец февруари 2016г. представител на фирмата изпълнител -  „Нова Билд Инк“ ЕООД се е свързал по телефон с управителя на Напоителни системи“ ЕАД клон Тополница, и е казал, че строително-монтажните работи на единия обект са завършени. След посещение на обекта, управителят и гл. инженер на клон Тополница констатирали, че дейностите били некачествени. Същите констатации са направени и за другите два обекта.

В началото на месец април 2016г. обвиняемият И.П., в телефонен разговор с управителя на клон Тополница, се е поинтересувал изплатени ли са сумите за трите обекта по трите договора, като получил отговор, че сумите не са изплатени, тъй като не са подписани приемателните протоколи - задължителна част от договорите.

През месец май 2016г.  управителят на Напоителни системи“ ЕАД - клон Тополница е назначил приемателна комисия от три длъжностни лица, които да извършат оглед на трите обекта, и да констатират извършените работи в протокол по отношение на количество и качество. Назначената комисия е констатирала, че само 20% от възложеното е извършено и то некачествено.

В телефонен разговор с управителя на клон Тополница директора на  „Нова Билд Инк“ ЕООД заявил, че предварителната уговорка с обвиняемия И.П. е била да не се извършват СМР на обектите, а да се подпишат документите, въз основа на които да се изплатят сумите по договор. Той е обяснил, че е извършил услуги на И.П., които не са платени и по този начин ще си „изравнят сметките“.

На 27.05.2016г. приемателната комисия е изготвила и подписала доклад до управителя на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Тополница, в който е отразено, че са извършени малка част от заложените в договорите, и то с лошо качество. Същата вечер обвиняемият И.П. се обадил на управителя на клон Тополница и поискал обяснения за отказа на комисията да подпише протоколите. Провел е телефонни разговори и с членовете на комисията.

Обвиняемият е злоупотребил с властта си  като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД като е направил опит да принуди управителя на „Напоителни системи“ ЕАД, клон Тополница да извърши нещо противно на волята – да въздейства като убеди председателя и членове на комисията, да приемат извършени строително-монтажни работи като подпишат протокол образец 19, за приемане на  строително – монтажни работи за трите обекта, въпреки че същите не са извършени. За целта е  употребил заплашване с уволнение. Опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини.

Той  е направил опит да принуди и председателя на комисията да изготви и подпише протокол за приемане СМР на трите обекта, като отново е използвал заплаха за уволнение.

С.К. е обвинен за това, че на 14.06.2016г. в гр.Пазарджик в кабинета на управителя на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Тополница, е направил опит да даде дар – сумата от по 2000.00 /две хиляди/ лева на длъжностни лица на дружеството, за да изготвят и подпишат три протокола за извършени строително-монтажни работи във връзка с изпълнението на договори между „Напоителни системи“ ЕАД – клон Тополница“ и „Нова Билд Инк“ ЕООД , „Дейта груп“ ЕООД  и„Билд Асист“ ЕООД.  Протоколите е трябвало да удостоверят, че строително-монтажните работи, които в действителност не са били изпълнени на обектите, са изпълнени изцяло, съгласно договорите. Изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици – престъпление по чл.304, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК.

Тази страница е видяна: 1086

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 04 April 2018 - 12:17:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Красимир Темнилов е избран за изпълнителен директор на „МБАЛ-Пазарджик“
Внесен е обвинителен акт срещу 14-те обвиняеми, проповядващи идеите на "Ислямска държава"
Бивш директор на ОДМВР – Пазарджик е назначен за зам.-министър
Гл. изпълнителен директор на „Аурубис“ и членове на Надзорния съвет на компанията посетиха „Асарел-Медет“АД
От „Напоителни системи“ прогнозират добър сезон
Служител на годината и победители в детски конкурс избраха в „Напоителни системи“
Шефът на "Напоителни системи" - Пазарджик Ангел Даскалов е отстранен временно до изясняване на сексскандала
При закрити врата започна делото за блудство срещу шефа на “Напоителни системи”
Нов шеф на "Напоителни системи" - Пазарджик
За опит да принуди шефката на пазарджишкия клон на „Напоителни системи“ бившият му шеф е привлечен като обвиняем от СЗ„Антикорупция“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6228 сек., 1.5174 от тях за заявки.