RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Мерки за недопускане на наводнения разпореди областният управител
  
Пазарджик

Със Заповед на областния управител Стефан Мирев се разпореждат поредица от мерки до кметовете на общини, собствениците и ползвателите на големи хидротехнически съоръжения, собствениците и наемателите на микроязовири, съобщиха от Областна администрация.
На кметовете на общини се разпорежда:
1. Да предприемат действия за поддържане на достатъчен свободен обем на микроязовирите на територията на общината за поемане на повърхностните води през пролетния сезон, почистване на преливниците и профилактика на основните изпускатели.
2. Да актуализират аварийните планове на микроязовирите при промяна на наемателите, лицата от аварийните групи, техниката за отстраняване на аварии и други елементи от плана.
3. Да предприемат действия по осигуряване на проводимост на речните корита в границите на урбанизираните територии, съгласно изискванията на чл.140, ал.4 от Закона за водите.
4. Да създадат организация за осигуряване на наблюдение на водностопанските обекти и речните корита при повишаване на водното ниво, вследствие на обилни валежи и евентуално рязко снеготопене.
5. Да извършат проверка на средствата за оповестяване и да информират населението за действия и евакуация при наводнения, съобразно разчетите в общинския план.
6.Да връчат копие от заповедта на собствениците/наемателите на язовири на територията на общината, за изпълнение.
7. В заседание на общинския щаб да бъдат предвидени за обсъждане конкретните действия по осигуряване на постоянната и оперативната защита при наводнения, като в заседанието да участват кметовете на населените места и наемателите на микроязовири.
8. В срок до 23.03.2018 г да изпратят в Областна администрация Пазарджик писмени доклади за извършеното по заповедта. В докладите да се представят данни за завирения обем на всеки микроязовир.

Собствениците и/ или ползвателите на големи хидротехнически съоръжения- Предприятие „Язовири и каскади" с язовирни райони "Батак", "Чаира", "Голям Беглик" и Напоителни системи ЕАД - клон "Тополница" трябва:
1.Да актуализират аварийните си планове при промяна на данните за аварийните групи, заложената техника за отстраняване на аварии, наличните материали и други елементи от плана.
2.Да поддържат контролни обеми в язовирите, определени от Министерството на околната среда и водите.
3.Да извършат проверка на аварийната техника, аварийните групи и аварийните складове, включени в разчетите на аварийните планове.
4.Регулирано изпускане на води от основните изпускатели да се извършва само след предварително уведомяване на населените места разположени под язовирите, Басейнова Дирекция Източнобеломорски район и ОЦ при РДПБЗН Пазарджик.
5.Управителят на Напоителни системи ЕАД- клон "Тополница" да предприеме действия по осигуряване на проводимост на критичните места от корекциите на реките, да извърши проверка на участъците от защитните диги с нарушени технически показатели и да предложи конкретни мероприятия за действие при аварийни ситуации, които да бъдат включени в аварийния план на предприятието.
6. В срок до 23.03.2018 г да изпратят в Областна администрация Пазарджик писмени доклади за извършеното по заповедта, наличните водни количества в язовирите и готовността на обектите за недопускане на аварийни ситуации.
Собствениците и наемателите на микроязовири:
1.Да предприемат действия за поддържане на достатъчен свободен обем на микроязовирите за поемане на повърхностните води през пролетния сезон, почистване на преливниците и профилактика на основните изпускатели.
2.Да актуализират аварийните планове на микроязовирите при промяна на обстоятелствата в тях, лицата от аварийните групи, техниката за отстраняване на аварии и други елементи от плана.
3.Да предприемат действия по осигуряване на проводимост на 500 метровата зона след язовината стена.
4.Да създадат организация за осигуряване на наблюдение на микроязовирите при повишаване на водното ниво, вследствие на обилни валежи и евентуално рязко снеготопене.
При възникване на аварийна ситуация, собственикът/операторът трябва да предприеме мерки за овладяване последиците от аварията и за ограничаване риска за хора, материални ценности и околна среда и незабавно уведомява ДАМТН, кмета на общината, Оперативния център на РДПБЗН Пазарджик и Басейнова дирекция Източнобеломорски район.Тази страница е видяна: 955

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 21 February 2018 - 17:35:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Областният управител разпореди мерки срещу безстопанствените животни по пътищата
Със заповед областният управител Стефан Мирев разпореди мерки за предотвратяване на пожари в горския фонд
Екоинспекцията разпореди на кметовете да засилят контрола за недопускане паленето на гуми на Сирни Заговезни
От 15 април започва пожароопасният сезон в горските територии, областният управител издаде заповед за предприемане на мерки
Мерки за недопускане на пожари през есенно-зимния отоплителен сезон
Заради птичия грип в Добрич и Хасково, в Пазарджик ще обсъждат мерки за недопускане на заболяването
Областният разпореди контролирано изпускане на язовирите
Шефът на полицията в Пазарджик разпореди комплексни мерки срещу телефонните терористи
Областният разпореди проверки на речните корита извън населените места
Областният разпореди туристи, ловци и горски работници да попълват противопожарни декларацииТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4960 сек., 1.3961 от тях за заявки.