RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Съветниците от кметската коалиция подеха инициативата за популяризиране на възможността за саниране на сгради

saniran_blok.jpgСъветниците от коалиция „Тодор Попов за Пазарджик“ Димитър Петков, Тодор Тодоров и Красимир Темнилов представиха на пресконференция възможността за саниране на многофамилни сгради. На пресконференцията беше поканен и главният арх. Кръстьо Танков.
Предоставената възможност е по Оперативна програма „Регионално развитие“-“Енергийно обновяване на българските домове“, а проектът е на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и започва да се изпълнява през тази година, посочи Димитър Петков.

Друг източник на средства по този проект е Фондът за жилищно обновяване, който отпуска нисколихвени кредити. Избраната финансова институция, която ще оперира със средствата е Корпоративна търговска банка. Ориентировъчно, лихвата е около 7,5%, разбира се, срещу обезпечение.

Това е възможност за 700-те панелки в Пазарджик, чиито фасади в общия случай са останали на гол панел.

Изискванията към кандидатите са многофамилното жилище да е минимум 3-етажно с минимум 6 апартамента, като може да кандидатства не цял блок, а само една секция от него. Сградата трябва да е проектирана преди 26 април 1999 год. Собствениците трябва да имат регистрирано Сдружение по закона за етажната собственост, а това става с решение на собствениците на 67% от площта. Изисква се оценка за конструктивното състояние на сградата, техническо обследване и обследване за енергийна ефективност. За да гарантират заплащането на тези предварителни дейности, собствениците трябва предварително да са събрали по 500 лв. Това е един от трудно преодолимите моменти, още повече, че при отказ за саниране, тези суми няма как да се върнат, защото вече ще са похарчени за съответните документи и оценки.

Другият момент, който може да породи междусъседски кавчги, е фактът, че всеки ще плаща различно – собствениците на средните апартаменти ще плащат по-малко от тези, които са в крайните. Позитивен момент обаче е фактът, че ако някой е санирал апартамента си, той няма да плаща повторно за изолацията, а само за пребоядисването.

Трудност ще представлява и изискването за 100% участие на всички собственици, но пък срещу изискванията стоят 50% безвъзмездни средства.

Следващият месец образците от документите ще бъдат обявени на страницата на МРРБ.
Според главния архитект на Пазарджик Кръстьо Танков жилище от около 70 кв.м. може да бъде санирано за около 3 до 5 хил. лв. Но освен жилището санирането обхваща и общите площи. Арх. Танков определи проекта като напълно реалистичен и реализуем, за разлика от досегашните опити. Димитър Петков очаква първопроходците да са от по-малки сгради. 


Тази страница е видяна: 1188

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 29 February 2012 - 12:46:49

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съветниците от кметската коалиция: С бюджета гарантирахме финансовата стабилност на общината
Коалиция “Тодор Попов За Пазарджик” ще е името на кметската листа за съветници
В Пещера започна мащабно саниране на жилищни и обществени сгради
Още шест сгради в Пазарджик и Панагюрище са с положителна оценка за предстоящото саниране
Месец и половина до крайния срок за кандидатстване за саниране на жилищни сгради в Пещера
Областният: Няма предопределени сгради за саниране. Безпочвени са твърденията за опасност от одържавяване на жилищата
Тодор Попов: След отмяна на извънредното положение започваме саниране на малките сгради
Отчет за 100-те дни ще представят съветниците от коалиция „ Тодор Попов за Пазарджик“
Председателят на кметската група ще е на ротационен принцип
Младежите от БЧК с втора кампания за популяризиране на приемната грижаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5566 сек., 1.4509 от тях за заявки.