RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Почти 60 % от българите не са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно

Това сочат данните от националното представително телефонно социологическо проучване на НОЕМА. 34% са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно, а останалите 10 % 
не могат да преценят. Проучването е проведено в периода 12-19 февруари 2012 година. Интервюирани са 1000 души от София, областните градове, други градове и села в цялата страна. Обхванати са всички възрастови групи. Над 2/3 (78 %) от българите не са запознати с предстоящите промени в закона за управление на отпадъците и по-конкретно с факта, че няма да могат да получават заплащане срещу предаване на метални отпадъци. Ако бъдат премахнати пунктовете за предаване на метални отпадъци от някои населени места – над половината от хората (53 %) ще изхвърлят този тип отпадъци „в” или „до кофите с битови отпадъци”. Само една четвърт (25 %) са склонни да ги извозват до определените за това места. Разстоянието, на което биха превозвали, сами, металните си отпадъци, за да ги предадат безвъзмездно, е не по-голямо от „до 5 км”. Над 40% от българите категорично заявяват, че не биха извозили металните си отпадъци, за да ги предадат безвъзмездно, както се предвижда в проекто закона за управление на отпадъците, който се гледа на второ четене в Комисията по околна среда и водите (КОСВ) на Народното събрание.
Почти половината от българите (46 %), смятат, че населените места няма да станат по чисти, ако предаването на металните отпадъци се извършва безвъзмездно. Останалите (45%), смятат, че населените места ще станат по-чисти, а 9 % не могат да преценят, как това ще се отрази на чистота на градовете. Над 60% от българите споделят мнението, че контролът на държавата върху пунктовете за изкупуване на метални отпадъци, към момента, е неефективен.
Изследването е поръчано от Асоциация на рециклиращата индустрия (предишно наименование: Гражданската инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране) и Българска асоциация по рециклиране (БАР). Двете асоциации представляват общо около 600 големи, средни и малки фирми за събиране, третиране и рециклиране на отпадъци в България, които са инвестирали през последните 10-15 години над 1,136 млрд. лева в технологии, машини, изграждане на площадки, закупуване на специализирани автомобили и кранове, обучение на служители. Резултатите от проучването ще бъдат предоставени на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание и на Конституционния съд в подкрепа на становищата на двете организации, че новите нормативни изисквания за разположение на площадките и за безвъзмездно предаване на отпадъците ще демотивират гражданите да предават отпадъците си по надлежния ред и на определените за целта места. Това ще доведе до намаляване на събираемостта на металните отпадъци, до рискове от замърсяване на околната среда и ще затрудни изпълнението на задълженията на България към Европейския съюз в областта на рециклирането на отпадъците.
Безвъзмездното предаване на метални отпадъци от бита е записано като законодателна норма (чл. 19, ал. 3, т. 11, чл. 39, ал. 3 вр. чл. 39, ал. 2 ЗУО) в проекта на закона за управление на отпадъци, който е на второ четене в КОСВ на 41-то НС. 
Тази страница е видяна: 850

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 28 February 2012 - 12:39:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
7 площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата ще се изградят
Топ офталмолози предават уменията си на млади колеги
За една нощ изчезнаха металните контейнери на новите кошчета във Велинград
Инсталации за предварително третиране на смесени битови отпадъци и за компостиране на зелени отпадъци са изградени по проект на Община Пазарджик за близо 20 милиона лева
Велинградската МБАЛ получава безвъзмездно над 3,5 млн.лв. за оборудване и ремонт
Две НПО-та ще бъдат настанени безвъзмездно в общински имоти за 5 и 10 години
Българите с имоти в Гърция дължат данъци за тях, напомнят от НАП
Българите в Брюксел събират книги за Младежки дом - Пазарджик
Българите в Лондон ще излязат на протест отново на 3 март
Българите в чужбина „чистят” здравни вноски до 31 декемвриТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8172 сек., 1.7177 от тях за заявки.