RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
31 са десетокласниците от област Пазарджик, които искат да се включат в програмата за допълнително безплатно IT обучение
Пазарджик

Заместник областният управител Йордан Кожухаров и директорът на Математическа гимназия – Пловдив - доц. д-р Ивайло Стрибратов, представиха основните акценти в Националната програма одобрена с Решение №525 на МС. На срещата в областна администрация присъстваха директори и представители на средни училища в област Пазарджик.


„Програмата дава възможност за постоянна връзка между обучението по ИТ технологии и ИТ сектора. Предложението е атрактивно за учениците и е предпоставка за успешната им реализация в бъдеще“, каза в началото на срещата заместник областният управител Йордан Кожухаров. Директорът на МГ „Акад. Кирил Попов“ разясни параметрите на Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Тя предлага софтуерно обучение на учениците от 10 клас за квалификация по професия от направление „Компютърни науки“.

Професионалното образование „Приложен програмист“ ще се извършва за срок от три години в извънучебно време и в образователна среда, която се формира от партньорите – бизнес и университети. От началото на идната година обучението, което ще се води от учители и ИТ специалисти, ще се провежда във фирми от сектора на конкретно работно място, като по този начин младежите ще бъдат максимално близо до реалната работна среда. По думите на доц. Стрибратов, в момента на трудовия пазар има недостиг от 17500 специалисти за ИТ сектора. Над 1000 са заявилите желание за включване в програмата, 31 от тях са от област Пазарджик.  Регистрацията на кандидатите продължава до 10 ноември на сайта на МГ „Акад. Кирил Попов“ на адрес https://goo.gl/forms/PEuTGs4SXMvMiDdu1. Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се проведе на 11-12 ноември 2017 г. Системата ще е отворена за 48 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на 1 час.
Пазарджик

В периода 01- 05 ноември се провежда методическата подготовка и обучение на учителите, а софтуерното обучение на учениците ще стартира на 18 и 19 ноември. Обучението ще е модулно и завършилите, освен че ще придобият знания, ще получат диплома за професионално образование, което ще им даде шанс да започнат работа във фирми от ИТ сектора, а също така и предимство при кандидатстване във висше учебно заведение. Предвижда се обучението за одобрените кандидати от област Пазарджик да се извършва на групи в областния център. Обучението е безплатно. На всеки одобрен ученик от по-далечно място ще се поемат разходите за път, храна и нощувка.

Мониторингът на програмата ще се извършва от МОН, Агенция по заетостта, Бюро по труда, и Съвет за софтуерно образование.


Тази страница е видяна: 806

 Публикувано от: pamedia на Monday 06 November 2017 - 17:37:59

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Две училища от Пазарджик ще предлагат допълнително обучение по български език на деца, за които той не е майчин
Ученици от Пазарджик могат да се включат безплатно в менторската програма ABLE Mentor
Безплатно обучение за повишаване експортния потенциал на малките и средни предприятия в Пазарджик
Над 6 милиона лева допълнително за 2020 година отпусна правителството на ГЕРБ за област Пазарджик
Програма YES приема кандидати от 9 и 10 клас за безплатно обучение в Америка
И в Панагюрище искат дуално обучение, областният ще им съдейства
Започва техническото обследване на първите блокове в Панагюрище по програмата за безплатно саниране
Местни фирми искат да се въведе професионално обучение за хранително-вкусовата промишленост
В Химията на 29 и 30 е първото обучение за реакция при наводнения от програмата на БЧК
Експертно - консултантски и информационен център„Читалища” област Пазарджик за обучение на читалищни секретариТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6874 сек., 1.5682 от тях за заявки.