RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
На "патерици" над 30 пчелари от село Бъта празнуваха Св. Харалампий

БътаПразнична среща си организираха пчеларите от село Бъта вчера, 11 февруари, в чест на Деня на Св. Харалампий, съобщават в информацията си от панагюрското село. В нея се казва още:

"Кметът Георги Александров, сам той пчелар, отправи поздрав от името на кметството, а младият Петко Кършев припомни древните основи на празника и живота на Светеца Харалампий. Участниците изгледаха кратък образователен филм и се забавляваха с тематична викторина. Те отрупаха трапезата с почерпки и разпалено обсъдиха актуални теми около отглеждането на пчелни семейства, борбата с болестите на пчелите и медните реколти.
Над 30 са пчеларите в селото и всички имат идентични грижи около това свое занимание. След срива в медопроизводството преди няколко години, тази се очертава като по-добра, бе мнението и на младия пчелар Светлозар Спасов. Той се занимава с пчеларство от две години, но вече е организирал осем кошера и възнамерява в скоро време да ги удвои. Засега раздава с удоволствие бурканите с мед по приятели и роднини, но ако продукцията се увеличи, с помощничката си Николета Калоянова ще започнат и да продават.
Петко Кършев, който е с ветеринарно образование, има повече опит и през 2015 г. е реализирал без проблем около 300 кг мед. Сред младите пчелари, които уверено поемат щафетата от „старшите“ и празнуваха заедно с тях са още „стартиращите“ Борислав Чернирадев и Силяна Илиева.
„Пчеларите са затруднени на този етап да се възползват от еврофондовете, тъй като са необходими доста предварителни плащания и поемането на сериозни ангажименти. Има и други административни препятствия. Но може би младите пчелари, които стават все повече, ще бъдат по-решителни и ще предприемат действия за регистрация и превръщането на хобито си в професия. В селото млади и стари си помагат и взаимно се напътстват и учат“, казва кметът Г. Александров и обмисля серия образователни срещи с интересуващите се производители на мед от селото, а при интерес и от общината.
Мед от акация и липа събират пчеларите от Бъта най-рано през годината, следват ги мед от слънчоглед и много билки, а есента става хубав манов мед. При плодородна година и добро състояние на пчелните семейства може и по четири пъти да се въртят центрофугите, казват пчеларите с дълъг опит.
В разгара на празника дойде направо от кошерите си Георги Пенчев и донесе току-що извадена пита с мед. Всички хапнаха и с удоволствие одобриха вкуса на природното чудо с кехлибарен цвят. После вдигнаха наздравица.
Празникът на пчеларите в Панагюрище бе на 10 февруари, петък. Пчеларското дружество „Акация“ с председател Стоимен Чуклев награди най-добрите детски творби в конкурса  „Пчеларството-екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”.
Бъта


Тази страница е видяна: 1102

 Публикувано от: pamedia на Sunday 12 February 2017 - 13:38:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Паметни плакети за абитуриентите от село Бъта
Сто горски дръвчета засадиха в село Бъта
“Джулай“ с Пътуващо лятно кино в село Бъта
Багер, магарето Събка и доброволци чистиха в село Бъта
В село Бъта – с подписка срещу мобилна клетка на „Теленор“
С бюджета си за 2017 село Бъта ще асфалтира част от улица и ще ремонтира детска площадка
"Гергьовден в село Бъта” е номинацията за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”
При движение на заден ход пловдивчанин блъсна пешеходец с патерици в центъра на Пазарджик
Режимът в Бъта и Баня остава при досегашния график - ден вода за Бъта, ден - за Баня
Пенсионерите празнуваха на „Добра вода“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2691 сек., 1.2212 от тях за заявки.