RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
"Гергьовден в село Бъта” е номинацията за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”

170512.jpgНай-висока оценка от 7 кандидатури от област Пазарджик за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България - 2012” получи предложението на читалището в с. Бъта. Назначената със Заповед на областния управител  експертна комисия  единодушно определи като най-добър филма и представения от самодейния състав към читалището традиционен празник „ Гергьовден в село Бъта”. Това ще е и предложението от област Пазарджик, което ще се състезава за първите пет места в националната система „ Живи човешки съкровища България 2012”. 
Процедурата  стартира през м. март от Министерството на културата, съвместно с Българска академия на науките. Тя преминава през два етапа – регионален и национален, като право на номинации имаха народните читалища, като най-стари културни институции. В подготовката на предложенията от читалищата в област Пазарджик активно се включиха Експертите от Регионален експертно-консултантски и информационен център /РЕКИЦ/ „Читалища” Пазарджик. До 20 април в областна администрация Пазарджик бяха внесени предложения от читалищата в селата Симеоновец, Бъта, Розово,  Лесичово,  Радилово, Хаджиево и Варвара.
Председател на експертната комисия е гл. ас. д-р  Радка Петрова Братанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
 Документите и видеоматериалите на останалите шест кандидатури от област Пазарджик ще бъдат предоставени за съхранение на Националния център за нематериално културно наследство.
През  юни  Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство.Тези пет кандидатури ще бъдат предложени на министъра на културата за утвърждаване. Церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за 24 юни 2012 г. в Министерството на културата.
 Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” се извършва на две години и нейният предишен етап се състоя през 2010 г. в рамките на Националния събор на народното творчество „Копривщица – 2010”.
Тази страница е видяна: 1362

 Публикувано от: pamedia на Thursday 17 May 2012 - 16:27:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Дервишите в Лесичово ще участват в националната селекция „Живи човешки съкровища“
Започнаха номинациите за "Живи човешки съкровища - България" - 2014
До 20 април Областната администрация приема кандидатури от музеи и читалища за „Живи човешки съкровища“
Фотоизложба „Гергьовден в селищата Варвара и Бъта“
Силният глас на България в Брюксел се чуваше благодарение на г-жа Захариева и силната й воля за промяна на съдебната система, каза на среща с жители на село Радилово община Пещера Цветан Цветанов
С проект за стрийт фитнес, автоматична поливна система и почистване на тревните площи кандидатства Бъта по ПУДООС
Паметни плакети за абитуриентите от село Бъта
Сто горски дръвчета засадиха в село Бъта
“Джулай“ с Пътуващо лятно кино в село Бъта
Багер, магарето Събка и доброволци чистиха в село БътаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.5973 сек., 2.5391 от тях за заявки.