RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
„50 години ХГ „Ст. Доспевски“ - изложба, която трябва и да се прочете

izl50g3.jpgПо повод 50-та годишнина на ХГ „Станислав Доспевски“ в Пазарджик снощи беше открита юбилейна изложба. В залите на галерията бяха подредени 50 творби от фонда, които представят историята на формирането на фонда, реализираните изложби и дейността през годините.
Всяко едно от платната е придружено от информационно пано с историята на творбата и кратка биография на автора. В тези пана са направени извадки от вестници, от спомени на съвременници, подредени са кратки разкази, мисли и цитати – един невероятен труд на галеристите, които в една изложба събират всичките изминали 50 години.
Това е изложба, която трябва и да се прочете – не просто да се види. Присъстващите на откриването на изложбата се задържаха до всяко платно, за да прочетат паното до него. За част от тях тези пана бяха свързани и с лични спомени. За пръв път културната общественост на Пазарджик може да види така подредена изложба, събрала в едно творбите и историята им.
Леон Бабачев, Пазарджик„Не успяхме да покажем всичко от фонда на галерията, а и няма как да го сторим. Тук сме наблегнали на историята, защото 50 години не са много, но не са и никак малко – сподели при откриването на изложбата директорът на галерията Леон Бабачев.
„Самата галерия като колекция започва своя път от началото на миналия век със сформирането на художествена сбирка към читалище „Виделина“. В годините тази сбирка преминава към Окръжния народен музей и в далечната 63-та година всъщност се оформя колекция към музея с художествени произведения, чийто пръв уредник е Цветан Радулов – нашият съгражданин и дългогодишен директор на галерията. През 1966 г. галерията вече е отделен институт и в тези 50 години успява да формира един огромен фонд, който малко галерии в страната притежават. Всеки един, който е работил тук, е оставил нещо от себе си, затова благодаря на всички, оценката е за вас“, каза още Леон Бабачев.
За изложбата директора на галерията и екипа му получиха поздравления от всички, които бяха дошли на откриването. Директорът на дирекция „Култура“ към Община Пазарджик Гергана Табакова предаде поздрави от името на кмета Тодор Попов и благодарност за това, че превръщат пространството на галерията не просто в изложбена зала, а в храм на духовността.
Галерията получи поздравителен адрес от името на областния управител Гинче Караминова с благодарност към всички директори, уредници, реставратори, фондохранители, които събират, опазват и популяризират години  наред движимите културни ценности на изобразителното изкуство. Поздравителни адреси изпратиха Национален исторически музей – Пазарджик, Сдружение на българските музеи, Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“, Клуба на учителите ветерани и Общински комитет „Васил Левски“.
Пазарджишката художничка Александра Кисовска направи подарък на галерията – тя подари своята картина от годишната изложба на Дружеството на художниците в Пазарджик, която в момента е подредена в галерия „Г. Машев“. Александра Кисовска  апелира към колегите си художници и скулптори също да дарят свои произведения, за да продължат традицията на възрожденците, които са дали началото на този храм на културата в Пазарджик.
Изложбата „50 години Художествена галерия „Станислав Доспевски“ ще остане в Пазарджик до февруари 2017, след което ще гостува на други галерии в страната. 

Пазарджик

Пазарджик


Катя БузникТази страница е видяна: 1357

 Публикувано от: pamedia на Sunday 18 December 2016 - 10:25:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Изложба на Димитър Каменов в ХГ „Ст.Доспевски“ по повод 100 години от рождението му
Тодор Попов на официалното приключване дейностите в кв. "Марица": Това е нашата последователна политика, която считам, че трябва да продължим и през следващите години
Янаки Стоилов пред предприемачите в Пазарджик: Трябва икономически активна държава, която създава реални условия за дейност
Ракитовката, която закла бившия си зет, е осъдена на 9 години затвор
3 години условно за шофьор на тир от катастрофата на магистралата миналото лято, при която загина 65-годишен мъж от Кърджали
В петък Георги Хамалски ще открие изложба в ХГ „Ст. Доспевски”
Първа самостоятелна изложба на Ива Данкова в ХГ „Станислав Доспевски“
Художниците от СОУ „Г.Брегов“ редят изложба в галерия „Ст. Доспевски“
Янаки Стоилов:Училището трябва да се разглежда освен като образователна институция и като институция, която играе все по-голяма възпитателна и социална роля
ХГ „Ст. Доспевски” подготвя изложба за 110-та годишнина от рождението на Георги ГерасимовТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6419 сек., 1.5380 от тях за заявки.