RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Галерия "Ст. Доспевски" представя изложба със скулптури "Код: Криле"

КОД КРИЛЕ, Пазарджик, В края на работната седмица в ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик ще бъде открита  изложба с творби от симпозиум по скулптура в метал „КОД: КРИЛЕ”, провел се в Лесичово в периода 17-30 септември 2016 г. Изложбата ще бъде открита на 7 октомври (петък), 2016г. от 18.00 ч.

Участниците в изложбата са възпитаници на Катедра „Метал” в Националната художествена академия. Симпозиумът е реализиран с подкрепата на Полиграфическият комбинат в Лесичово „STOVI grup” и лично на нейния изпълнителен директор Иван Петков. Той от години подкрепя различни по характер творчески инициативи на млади и утвърдени автори в областта на изобразителното изкуство, илюстрацията, скулптурата. В резултат на това успешно партньорство с младите творци: Иво Илиев, Йото Диков, Калоян Георгиев, Мая Николова, Милко Дюлгеров и Станислава Анчова, художествена галерия „Станислав Доспевски” има възможността да представи изложба с творбите, създадени по време на симпозиума през септември. Изложбата има за задача да подпомогне изявите на съвременното българско скулптурно изкуство, да поощри младите автори, както и да популяризира сред публиката техните творби.

А за символиката на заглавието, ето какво казват инициаторите:
Защо "Код: Криле"?

Крилата са символа на лекотата, духовността и  възможността на човека да полети и да се издигне към небето. Израз на стремежа на душата да се издигне над човешката природа, да овладее познанието,  въображението, творческата мисъл, свободата и победата.
Според древните индуси крилата изразяват свободата да оставиш земното зад себе си в резултат на съзерцанието и да достигнеш "божественото" . В древен Египет крилатите богове били богове защитници, които обгръщали с крилата си  хора, животни, стени, огради и храмове за да ги предпазят. Гърците изобразявали Любовта и Победата с крила. Платон смята крилата за символ на Интелигентността и Разбирателството.
В християнската традиция крилата се свързват със светлината на Слънцето на правосъдието, озаряваща Интелигентността на Справедливостта. Бог предпазва човека със сянката на крилата си, а когато човек се разграничава от Бога, той губи първо собствените си крила.
Днес идеята за крилете има съвременна препратка  с  привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на битието.
Полетът на личността в живота на 16-те  пластики от скрап отразява познанията и интуитивния усет на групата млади творци към формата и материала облечен в емоционалните им състояния. Резултата от проведения симпозиум е  своеобразен творчески феномен , който ни кара да се замислим  за полета  в  самите  нас !


Тази страница е видяна: 558

 Публикувано от: pamedia на Monday 03 October 2016 - 16:12:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Арт галерия - Боев представя изложба на Любен Диманов
Арт галерия - Боев представя изложба живопис на Васил Петров
Арт галерия - Боев представя изложба живопис-графика на Стоимен Стоилов
Художниците от СОУ „Г.Брегов“ редят изложба в галерия „Ст. Доспевски“
Стефан Лютаков представя „Изгубената овца“ – самостоятелна изложба скулптура в галерия „Арте“
Художествена галерия „Ст. Доспевски” показва изложба с творби на Ненко Токмакчиев
Галерия „Станислав Доспевски“ показва изложба детски рисунки „Коледна магия“
Февруари е обединителният център на новата изложба от поредицата „Родени през...“ от фонда на галерия „Ст. Доспевски“
Галерия „Ст. Доспевски“ - с изложба на Атанас Тотляков и Дарина Пеева „Фиктивно обиталище – илюзорни ситуации и вещи
"Дакелска му работа…" представя художествена галерия "Станислав Доспевски"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5676 сек., 1.4838 от тях за заявки.