RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Безплатни прегледи за катаракта и глаукома започват в 6 болници в Пловдив
Прегледите са част от Националната кампания „Право на зрение“

Шест пловдивски болници се включват в Националната кампания „Право на зрение“. От понеделник, 26 септември т.г., в града започнаха мащабни безплатни прегледи за установяване на заболяванията катаракта и глаукома. Това са заболяванията, които най-често причиняват слепота сред възрастните хора.
Стартът на кампанията „Право на зрение“ бе даден с пресконференция в София, в която участваха двамата национални консултанти по офталмология – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. Те посочиха, че заболяванията се откриват твърде късно – и поради лоша информираност, и поради късно посещение при офталмолог.

Затова, за първи път у нас, се организира подобна мащабна кампания, целяща ранно откриване на катаракта и глаукома. Тя се организира от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна.

До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст.

В Пловдив в инициативата се включват очни отделения на шест болници. Те ще провеждат безплатен скрининг цялата следваща седмица. Необходимо е предварително записване на единен телефон 070010126 (на цената на градски разговор).

Участници:
Пловдив, 26-30 септември 2016 г.
-Специализирана очна болница „Луксор“, бул. „България“, 45А, За информация и записвания: тел. 070010126
-Военна болница, Очно отделение, ул. Христо Ботев 81, За информация и записвания: тел. 070010126
-УМБАЛ „Св. Георги“, Клиника по очни болести, бул. ”Пещерско шосе” №66, За информация и записвания: тел. 070010126
-МБАЛ „Тримонциум“, Очно отделение, бул. „Цар Борис III Обединител” №126, За информация и записвания: тел. 070010126
-МБАЛ Пловдив (Окръжна болница), Очно отделение, бул. България 234 За информация и записвания: тел. 070010126
-МБАЛ Централ Хоспитал, Очно отделение, бул. Васил Априлов 20, вход и от ул. Филип Македонски 37, ет. 4, блок А, За информация и записвания: тел. 070010126

 Националната кампания „Право на зрение“ се провежда от 2011 г. благодарение на специалисти офталмолози от цяла България. Името на Кампанията идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на Световната здравна организация (СЗО), наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55-60-годишна възраст.  Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно.

Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.


Тази страница е видяна: 1074

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 27 September 2016 - 17:32:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
За първи път на живо в Пловдив операция на глаукома чрез вътреочен имплант
Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата в Пазарджик
Безплатни прегледи при кардиолог за Световния ден на сърцето
Безплатни профилактични прегледи в Панагюрище за рак на гърдата
Безплатни профилактични прегледи за онкоболни деца
Безплатни прегледи и за рак на гърдата в панагюрската МБАЛ „Уни Хоспитал“
Безплатни прегледи за туберкулоза до 22 март в бившия тупдиспансер
Безплатни профилактични прегледи за децата 1-4 клас в Панагюрище
Безплатни очни прегледи на 8 април организира Община Пещера
Безплатни прегледи за туберкулоза и в Пазарджик през тази седмицаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5663 сек., 1.4762 от тях за заявки.