RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
През цялото лято - колекция "Пейзаж" в ХГ "Ст. Доспевски" - 100 живописни творби

През летния сезон ХГ "Станислав Доспевски" Пазарджик представя на почитателите на изобразителното изкуство, избрани 100 живописни творби на 61 автора от колекция "Пейзаж".

Галерия, Пазарджик,


Градска художествена галерия “Станислав Доспевски” - Пазарджик притежава над 350 живописни творби от жанра “Пейзаж”. Най-ранно датираният е „Неаполитански залив” на Константин Величков, създаден около 1893 г. Застъпените разновидности на жанра: градски, природен, индустриален и морски (марина) пейзаж са на автори от различни поколения. Подбрани са творби от двете най-големи авторски колекции, собственост на галерията - на Стоян Василев и на Георги Герасимов. Характерните за творчеството на Стоян Василев сюжети - Велико Търново, селски дворове, стара архитектура от различни краища на страната, както и „Слънчев ден” на Георги Герасимов - един от малкото пейзажи на художника. Сред другите, представени пазарджишки автори, творили в жанра, са Георги Машев, Райко Алексиев, Ангел Попов, Тодор Хаджиниколов, Димитър Каменов, Цветан Радулов, Петьо Бабачев, Нейчо Дойчев, Елена Лютакова и Евгения Панчова.

Преобладават пейзажите, създадени през 70-те и 80-те години на ХХ век. Сюжетно най-застъпен е градския пейзаж с изгледи от български градове - „Копривщица - мостът“ Първата пушка “ на Атанас Пацев, „Велико Търново” на Петър Дочев, както и пейзажи от Флоренция, Самарканд, Истанбул или „Пейзаж от Холандия” на Златю Бояджиев емблематичен за колекцията. В голямата си част пейзажите са оживени от изображения на хора и животни, т.нар. стафажи - „Роден край” на Паскал Стружев, „Чешма в Екс” на Дончо Вълчев и др. Не липсва и абстрактният пейзаж като „Пловдив- импресия” на Георги Божилов (Слона). Със свои творби са представени и други пловдивски художници от това поколение - Йоан Левиев, Димитър Киров, Колю Витковски.

В колекцията са застъпени и пейзажи на автори като Александър Стаменов, Вера Недкова, Петко Абаджиев, Георги Павлов (Павлето), Владимир Мански, Найден Петков, Генко Генков, Дора Кънчева, Калина Тасева, Светлин Русев, Любен Зидаров, Дора Бонева, допринесли за обогатяването на жанра в българското изобразително изкуство.


Тази страница е видяна: 479

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 12 July 2016 - 12:28:14

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Четирима студенти от НХА показват живописни творби в "Ровър"
Две изложби довечера с живописни платна: на Бедиг Бедросян - в ХГ "Ст. Доспевски" и на Васил Петров - в Арт галерия -Боев
Изложба с избрани творби на Илия Бешков ще гостува в ХГ „Станислав Доспевски”
Художествена галерия „Ст. Доспевски” показва изложба с творби на Ненко Токмакчиев
Художествена галерия "Ст. Доспевски" показва 91 творби на Стоян Венев
Галерия "Ст. Доспевски" показва творби на Георги Донов
Със свои творби Иван Пенков и Иван Милев заедно "гостуват" на Художествена галерия „Станислав Доспевски”
С близо 80% повече са разрешителните за строеж, издадени през лятото спрямо предходното лято
Февруари е обединителният център на новата изложба от поредицата „Родени през...“ от фонда на галерия „Ст. Доспевски“
Shell - с LEGO колекция от сглобяеми модели на FerrariТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5709 сек., 1.4724 от тях за заявки.