RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Бойка Маринска: Електронното гласуване дава възможност на всички да упражнят правото си на глас, машинното гласуване ще бъде факт още на тези избори

Бойка МаринскаЕлектронното гласуване дава възможност на всички в страната и чужбина да упражнят правото си на глас по-лесно, а машинното гласуване ще бъде факт още на тези избори, това каза народният представител от РБ ("Движение България на гражданите") Бойка Маринска, председател на парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, в интервю за БНР-Пловдив.


Електронното гласуване няма как да се случи бързо и веднага. Необходимо е технологично време, тъй като, ако се прибърза, е обречено на провал. Нека на първите избори да се въведе експериментално, а впоследствие и като устойчива практика, коментира Маринска, като добави, че за да има пълни гаранции, трябва да се въведе електронният идентификатор чрез документите за самоличност на гражданите.

Маринска подчерта, че не задължителното, а машинното гласуване е решение на въпроса с фалшифицирането на изборите. Отстъпките, които ГЕРБ направиха днес, не са в никакъв случай леки. Нека припомня, че миналата седмица основните предложения на РБ бяха отхвърлени, но днес, след проведената среща с участието и на лидерите на ДБГ и СДС, и на премиера, и на парламентарните групи от мнозинството, се постигна едно балансирано решение и за гласуването в чужбина, като се разкриват до 50 секции във всяка държава, каза Маринска и добави, че това е приносът на РБ към консенсуса.

Предложението ни за машинно броене в минимум 500 секции, което беше отхвърлено миналата седмица, днес се прие от мнозинството, както и машинно гласуване ще има на следващите избори, като разчитаме и пилотно да се въведе и машинното преброяване, както днес се постигна договореност.

За съжаление, мина в зала текстът, срещу който РБ беше категорично против - партиите на местните избори да са с еднаква номерация в цялата страна, тъй като смятаме, че така големите партии ще правят национална кампания, повече рекламна, отколкото състезание на личности и местни политики, обясни Маринска, но изрази задоволство, че местните коалиции все пак остават след днешните преговори, а не отпадат, както се реши по-рано в зала.

Попитана за лидера на ДСБ Радан Кънев и твърдението му, че РБ не бил реформаторски, Маринска каза, че пътят на единението не е този, по който той е поел. Когато един политик смята, че е естествен лидер на една формация, трябва да се стреми всички членове в тази формация да са обединени, а не да ги разделя. Така че, нека да направи опит да сплотява Блока, ако може, вместо да го разцепва. Само така ще има бъдеще РБ, посочи още Маринска.
Тази страница е видяна: 1025

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 26 April 2016 - 22:31:35

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Изборите са застрашени от манипулации и опорочаване след отмяната на машинното гласуване, смята Бойка Маринска
За електронното гласуване са 72,97% в Пазарджик
И машинното гласуване се издъни, недействителните гласове от него в Пазарджишка област са над 2%
Валентин Карабойчев: Правото на преференция придава и смисъл на самото гласуване
Звено "Документи за самоличност" има готовност да съдейства на граждани без валиден документ за самоличност да упражнят правото си на глас
Бойка Маринска: Машинното броене на бюлетините ще спре изборната корупция в секциите по места
БОЙКА МАРИНСКА: Независимостта дава самочувствие, мотивация и желание за развитие
Бойка Маринска: Независимостта дава самочувствие, мотивация и желание за развитие
Избирателите без лични документи ще могат да упражнят правото си на избор срещу удостоверение
Бойка Маринска: Листата на Реформаторски блок-Глас народен е само от хора от региона, специалисти в различни сфери на дейностТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5018 сек., 1.4368 от тях за заявки.