RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Между 6 лв и 15 лв ще е годишното увеличение на данък сгради в Пазарджик - първа зона, и между 1,20 лв и 3 лв за къщите в селата

Тодор Попов, Пазарджик, Предлаганото от Община Пазарджик увеличение на данъка върху недмижимите имоти - от 1,7 на хиляда на 2,1 на хиляда ще донесе на хазната 1 милион и 200 хиляди лева. Средно на глава от населението се пада по 1 лв на месец, посочи на пресконференция днес кметът на Пазарджик Тодор Попов.
Точните разчети сочат, че за жилище от 40 кв в центъра на Пазарджик - първа зона, увеличението на данък сгради е от 5 82 лв.за къща и 7,04 лв за апартамент. При по-голямо жилище - от 60 кв.м. при новия данък от 2,1 на хиляда ще се плаща с 8,73 лв повече, а за големи къщи в централната градска част от 100 кв.м. увеличението ще е от 14,54 лв. За големи апартаменти от по 100 кв.м. в жилищни блокове данъчните са изчислили, че ще се плаща със 17,59 лв повече на годишна база спрямо сегашния размер на дълга. В селата увеличението е наистина символично - от 1,20 лв до 3,00 лв.
В сравнение с други общини, с които община Пазарджик се съпоставя, данъкът върху недвижимите имоти е съответно: Велико Търново – 2,5 на хиляда; Плевен - 2.9 на хиляда за жилищни имоти и 3,9 на хиляда за за нежилищни имоти ; Варна - 2 на хиляда; Хасково - 2 на хиляда; София - 1.87 на хиляда; Перник 2,0 на хиляда; Сливен 1,9 на хиляда; Пловдив 1,8 на хиляда.
Данъчните оценки в община Пазарджик са по-ниски от тези в посочените по-горе градове, тъй като коефициента за местоположение (по табл.3, прил.2 на ЗМДТ) е по-нисък според категорията на населеното място, което води до по-ниско данъчно облагане на данъчно задължените лица и по-ниски постъпления в абсолютна стойност в общинския бюджет.
Сумарно увеличението на данък сгради ще вкара в бюджета 1,2 милиона лева. "С тези средства ще подпомогнем обезпечаването на публични услуги. Постонно искаме да има безплатни дейности за гражданите, но те сабезплатни за гражданите, а не и за общината, това трябва да стане ясно. За да поддържаме ниво на услугите в Община Пазарджик са необходими средства. 800 хиляди лева ще дойдат от увеличението на данъка на колите и 400 хиляди - от данък сгради, обясни кметът Тодор Попов. 
Размерите на данъка върху превозните средства за леките автомобили до 110 kW включително, за ремаркета на леките автомобили, за мотопедите, за мотоциклетите, за автобусите, за седловите влекачи и влекачи за ремарке, за специализираните строителни машини, за  автокрановете с товароподемност над 40 тона, за специализираните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари с товароподемност над 40 тона, за товарни автомобили с допустима максимална маса над 12 т. са определени на базата на минималната ставка посочена в закона за местните данъци и такси и са от най-ниските в страната. Средствата от данъка за колите са необходими за изграждане,  ремонт и поддържане на уличната мрежа.


Тази страница е видяна: 1759

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 08 December 2015 - 17:08:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Община Пазарджик обяви с колко ще увеличи данък сгради и такса смет. Ясно е кога ще е и следващото увеличение
Семейна война между братовчеди завърши с изпотрошени прозорци на къщите им и обзавеждането
Община Пазарджик почиства банкетите на пътищата между селата
Нови, по-високи данък сгради и данък МПС иска кметът на Пазарджик
Велосипедист е загинал при ПТП между селата Черногорово и Ивайло
Тежка катастрофа между селата Мало Конаре и Огняново
Катастрофа на пътя между селата Юндола – Пашови, двама са пострадали
47-годишен загина тази нощ при катастрофа на пътя между селата Добровница и Пищигово
Кметът на Стрелча заряза лозята в масив между селата Блатница и Смилец
Шофьорите да се движат с повишено внимание по пътя между селата Поибрене и ОборищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4287 сек., 1.3639 от тях за заявки.