RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Празнуваме Илинден

ИлинденБългарската православна църква днес почита паметта на Свети пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.
Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертви на този ден.
Имениците в Община Пазарджик са общо 1391, като най-голям е броя на мъжете с името Илия - 899. Празнуват още Илиян, Илияна, Илко и Илка.
В град Пазарджик има 522 именици с името Илия, 145 - Илиян, 114- Илияна, 41 са имениците с името Илко и 16 са дамите с името Илка. В селата от общината най-много са имениците в Мало Конаре - 57, като във всяко село има празнуващи. 


Тази страница е видяна: 648

 Публикувано от: pamedia на Monday 20 July 2015 - 00:00:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат

Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6369 сек., 1.5336 от тях за заявки.