RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
112 издания на конкурси и фестивали се реализират с подкрепата на Община Пазарджик. Най-новият е Плюс Фестивал - 11-13 септември

Първият фестивал в града се ражда преди 40 години, а най-младият събира хиляди фенове на поп музиката

Общо 112 издания на конкурси и фестивали са реализирани с подкрепата на Община Пазарджик. Това сочи информация от екипа на кмета Тодор Попов.

Фестивали в Пазарджик,Фестивалната традиция в Пазарджик е с 40-годишна история, начало на която поставя проф. Иван Спасов с основаването на фестивала “Зимни музикални вечери”. Той успява да се съхрани до днес благодарение на усилията на местната общност и общината. По време на фестивала като съпътстващи изяви са организирани поетични рецитали, изложби, теоретични конференции по проблемите на музиката, майсторски клас за пиано на Мария Илиева – Принц и др. Още от първите години имат своето представяне  и даровитите деца на Пазарджик – певци и инструменталисти.

Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея“ е един от младите фестивали в града. В рамките на фестивала Община Пазарджик превръща града в център на изкуството през месец май. Разположени в различни точки на града в културни институции, алтернативни пространства или на открито, събитията в 10-дневната му програма включват широка гама от съвременно и визуално изкуство, изложби, театър, концерти, пърформанси, ателиета, занимания за деца за жителите и гостите на града. Всяка година се регистрира активно участие на различен тип самодейни състави, аматьори, артисти и професионалисти -модератори, художествени ансамбли, етнически малцинства, хора в неравностойно положение, които имат желание да споделят уменията си в различни сфери на приложното изкуство.

Плюс Фестивал е последната добавка към наситения календар със събития, организирани от Община Пазарджик. Първото издание на Фестивала през 2014 г. беше повече от успешно, събирайки над 15 000 зрители в рамките на три дни. По време на Фестивала се състоя мащабно музикално шествие, а дневната сцена даде поле за изява на артисти с различни дейности и занимания и разнообразни уъркшопи. Вечерната сцена поднесе на зрителите музиката на изпълнители от 7 различни европейски държави, както и последните хитове на някои от най-големите имена на българската сцена. Още след първото си издание Плюс Фестивал заслужено се класира сред 30-те финалисти на специализираното издание Фестник „Фестивалите, които трябва да посетите през 2015“. Предстоящото второ издание обещава да бъде дори по-мащабно и по-интересно. Очакват се разнообразни нововъведения,  които ще бъдат разкривани поетапно от тук до средата на септември, когато ще се проведе събитието. До момента е известно участието на Криско и Любо Киров. Фестивалът ще се проведе от 11 до 13 септември 2015 г.

В Пазарджик вече за седма година се провежда единственият по рода си Международен мандолинен фестивал, който носи името “VIVA TREMOLO”. Тази година за пръв път на една сцена свириха 140 мандолинисти. Гости на фестивала до момента са били състави от Македония, Гърция, Словения. Единствено тук в рамките на фестивала се провежда и специализирано обучение за начинаещи и напреднали мандолинисти. Рок феновете също имат своя запазена територия. Пазарджишките групи имат възможност да сверят часовниците си веднъж годишно в рамките на амбициозния Рокфест. Фестивалният дух в града живее и чрез театралния форум „Океан от любов”, мажоретната феерия „Слънчева Бесапара”, шлагерните ритми на „Шаранковите вечери” и други не по-малко значими издания, които дават възможност за творческа изява.

Не на последно място се насърчава и фолклорната традиция, която в Пазарджик е силно подкрепяна, застъпник на която в професионално отношение е Ансамбълът за народни песни и танци. Той също  намира своето поле за сценична изява. Най-внушителният форум, който Община Пазарджик организира, е Прегледът на професионалните фолклорни ансамбли. Три издания на този преглед бяха реализирани през последните осем години и превърнаха града в  национален център на високото майсторство в областта на народната традиция.Тази страница е видяна: 1059

 Публикувано от: pamedia на Thursday 02 July 2015 - 13:20:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Плюс Фестивал 2017 - от 1 до 3 септември в Пазарджик
Криско идва и за второто издание на Плюс Фестивал Пазарджик
И Любо Киров ще забие на Плюс Фестивал Пазарджик 2015 - в третия ден
Революция Z идва в Пазарджик за втората вечер на Плюс Фестивал 2015
Гери-Никол, Pavell & Venci Venc в неделната вечер от Плюс фестивал Пазарджик 2016
Плюс Фестивал Пазарджик 2015 разкри пълната си програма. Пловдичаните от Panic Station получиха подкрепа от феновете за участието си
Гери-Никол ще е хедлайнер на третата вечер от Плюс Фестивал `16
Петото юбилейно издание на Плюс фестивал – с най-доброто от четирите предишни
С онлайн конкурс Плюс Фестивал отново ще избира последния участник във вечерната програма
За депото и западния околовръстен път Община Пазарджик ще търси подкрепата на областнияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8191 сек., 1.7192 от тях за заявки.