RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
В СОУ „Георги Брегов” ще протестират с концерт срещу проекта на новия закон за образованието

ПазарджикЗа 17 март от 13.15 часа в зала „Движение” в СОУ „Георги Брегов” е насрочен концерт протест, съобщиха от училището. Протестът е срещу новия Закон за образованието, който предвижда музиката и изобразителното изкуство да не се изучават от 8 до 10 клас, като обучението в профил продължава само в  11 и 12 клас.

Ограничаването на предметите „Музика” и „Изобразително изкуство” в задължителната общообразователна подготовка само в рамките на основното образование (I - VII клас) не съответства както на утвърдени традиции в българското училищно образование, така и на практиката в повечето страни на Европейския съюз, се казва в протестната декларация на преподавателите по изкуства от цялата страна, подписана и от пазарджишките учители. Педагозите настояват  обучението по музика и изобразително изкуство да бъде част от задължителната общообразователна подготовка до IX клас включително, както досега, тъй като и двата предмета имат изключително важно значение за личностното развитие на учениците.

„Смятаме идеята профилираното обучение да се ограничи само в XI и XII клас за неправилна, тъй като присъствието му досега от VIII клас е доказало своята необходимост и реални постижения.  При липсата на задължително обучение по музика и изобразително изкуство в VIII, IX и Х клас профилираното обучение по тези два предмета в XI и XII клас ще остане само формална възможност, тъй като ще се получи 3-годишна пауза в обучението на учениците. По същата причина и възможността да се избира музика или изобразително изкуство като втори задължителен зрелостен изпит реално няма да може да бъде използвана.
Като дискриминационен приемаме и текста в чл. 133, ал. 1, съгласно който двата предмета не са включени и сред предметите, по които може да се държат два допълнителни зрелостни изпита по желание на учениците. Това ги поставя в неравностойно положение сред предметите от общообразователната подготовка и влиза в противоречие с принципите за ориентираност към интереса и към мотивацията на ученика и за равен достъп, посочени в чл. 3 на проектозакона.
Педагозите подчертават, че обучението по музика и изобразително изкуство има основно значение за изграждане на културната осъзнатост и умението за изразяване чрез творчество - една от ключовите компетентности, част от Европейската референтна рамка за ключовите компетентности, приета през 2006 г. и посочена в чл. 75, ал. 1 от проектозакона”.

Педагозите от Пазарджик и цялата страна настояват за промени в проектозакона, които да съхранят създадените и утвърдени традиции в обучението по двата предмета и които ще бъдат в духа и на европейските тенденции в училищното образование.

 Преподавателите по музика от пазарджишкото училище призовават и други свои колеги от Пазарджик и региона да подкрепят инициативата. Подобни протестни прояви ще има в същия ден в цялата страна.


Тази страница е видяна: 1235

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 10 March 2015 - 12:56:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Лазар Вълчев с акустичен концерт в СОУ „Георги Брегов”
Ученици от СОУ „Георги Брегов” отбелязаха 3 март с празничен концерт
Учениците от училище „Георги Брегов“ - с благотворителен концерт и изложба
Фолклорен концерт на ученици от профил ''Музика'' при СУ''Георги Брегов-Пазарджик'' на 11 май
Служителите на затвори ще протестират под мотото:”Докога ? Закон и беззаконие !”
Ансамбъл „Пазарджик” проведе образователен концерт в СУ „Георги Брегов” в Пазарджик
Обществено обсъждане и в Пазарджик на концепцията на новия Закон за социалните услуги
Потребители, правозащитници и активисти призоваха да се отхвърли контрола върху Интернет в новия закон за хазарта
Юбилеен концерт "30 години Профил "Музика" при СУ "Георги Брегов"
Ресурсните учители на протест срещу образователния законТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5842 сек., 1.4863 от тях за заявки.