RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Съдът остави в ареста и шестимата обвиняеми за разпространение на идеите на "Ислямска държава"

Елвира ПанковаОкръжен съд – Пазарджик остави без уважение искането за изменение мярката за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на шестимата обвиняеми по делото в Пазарджик, добило популярност като делото срещу радикален ислям.
Искането за изменение на мярката "задържане под стража" по отношение на шестима обвиняеми Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил е внесено от техните защитници. Шестимата са обвинени за участие в нелегална група, създадена за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

От събраните по делото доказателства съдът счете, че не е настъпила промяна в обстоятелствата по делото, която да обуславя искането за промяна на наложената мярка в по-лека такава. Съдебният състав намира, че са решаващи обстоятелствата, които се отнасят до риск всеки един от обвиняемите да извърши престъпление предвид високата обществена опасност на деянията.
Съдът определи 2-месечен срок спрямо шестимата обвиняеми, в който да не бъде подавано ново искане за изменение мярката за неотклонение. Такова беше искането на прокурор Недялка Попова.
В залата не присъства нито един от обвиняемите. Адвокатите им поискаха по-леки мерки - домашен арест и парична гаранция.
Прокурор Недялка Попова се обяви категорично против по-лека мярка, като изтъкна, че през последните два месеца не са се появили нови обстоятелства, които да дадат основания за изменение на мярката. Според нея са събрани достатъчно нови доказателства, включително и нови свидетелски показания за това, че подсъдимите са извършили престъпленията, за които са задържани. Има нови над 20 гласни доказателства, които са в полза на обвинението, изтъкна прокурорът. Недялка Попова посочи още, че са назначени множество експертизи на събраните доказателства, резултатите от които се очакват. И у шестимата са открити тениски, шапки, знамена с логото на Ислямска държава, техни снимки има във Фейсбук профили, където също са снимани с такива тениски и със знамена, има и видеоматериали, пропогандни материали, литература.
Адвокат Елвира Панкова показа в залата издание на Корана, на гърба на което е отпечатано въпросното лого и заяви, че този символ означава "Аллах е един и Мохамед е неговият пророк", което е идентично на първата Божа заповед "Да нямаш други Богове освен мен". Адвокатите посочиха, че въпросният надпис фигурира също на държавните отличия на Саудитска Арабия и Афганистан.
Прокурор Недялка Попова призна, че символът е древен, но изтъкна, че "в настоящия момент логото има политическо послание и се използва за пропагандиране на идеите на терористичната организация "Ислямска държава", която е призната за такава в списък на ЕС и в резолюция на Съвета за сигурност. Според пропурор Попова категорично може да се говори за призоваване за водене на война. Тя се позова на Главно мюфтийство и посочи, че Ахмед Муса Ахмед не е имал право да проповядва, не е притежавал такъв документ, на което адвокат Панкова реагира, че в хода на делото ще поиска експертиза на подписите под свидетелството на Ахмед Ахмед, което му дава право да проповядва ислям. Ахмед е прекарвал бойци през България да се бият за "Ислямска държава", съобщи прокурор Недялка Попова.
При излизане от залата прокурор Попова реагира по отношение на реплика от роднина на обвиняем: "Да не си посмяла повече да ме кълнеш", при което се намеси охраната на съда.
В хода на заседанието стана ясно, че Александрина Ангелова, известна като Меликшен, която също е обвиняема, е с променена мярка в "парична гаранция" в размер на 5 хиляди лева. По-леката мярка е определена от Апелативния съд в Пловдив. Според адвокати на шестимата мярката ѝ е променена, след като тя е дала показания пред прокурор. Срещу нея е свидетелствал и съпругът ѝ.
Определението на съда в Пазарджик подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр.Пловдив в 3-дневен срок. При постъпване на жалба или протест делото е насрочено за 12.02.2015 г. от 10.00 часа. 

На снимката: Адвокат Елвира Панкова с издание на Корана


Тази страница е видяна: 1487

 Публикувано от: pamedia на Friday 06 February 2015 - 17:41:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съдът остави в ареста 7-те обвиняеми за разпространение на идеите на "Ислямска държава"
Адвокат по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" беше глобен, четирима обвиняеми са с по-леки мерки
Внесен е обвинителен акт срещу 14-те обвиняеми, проповядващи идеите на "Ислямска държава"
Двама служители на ДАНС бяха разпитани по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава"
Съдът отхвърли искането за освобождаване на деветима от обвинените по делото за "Ислямска държава"
Съдът в Панагюрище остави Иван Евстатиев в ареста
Съдът остави в ареста двамата с нива марихуана край Поибрене
Съдът остави в ареста и тримата обвинени за катастрофата на магистралата със загинали мигранти
Съдът остави Иван Евстатиев в ареста, утре ОбС отнема присъденото му звание „Почетен гражданин“
Делото срещу 14-те, обвинени за последователи на „Ислямска държава“, е прекратено и върнато на прокуратуратаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6449 сек., 1.5414 от тях за заявки.