RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Внушителен паметен знак на войводата Георги откриха за 700-годишнината на пазарджишкото село Черногорово /видео/

ЧерногоровоВ навечерието на Деня на независимостта едно от най-големите села в Пазарджишко - Черногорово - за първи път отбеляза годишнина от съществуването си.

Според литератора Костадин Пампов, събрал и обобщил научните и исторически податки за историята на селото, с цялата условност, но и достоверност на фактите, може да се приеме , че населеното място съществува поне от 700 години.На територията се откриват археологически и артефакти за поселения още от тракийските племена, по-късно от славянски, но за селище с името Черногорово неразривно е свързана легендата за войводата Георги, чиято смърт в борбата с турския нашественик се датира около 1370 година.Неговият гроб става свещено място за черногоровци векове наред. Почти триметров знак от камък в негова памет откри кметът на селото Емил Захариев на обновения селски площад.  В словото си той определи Черногорово като най-интересното село по поречеието на река Луда Яна, а черногоровци - като силни, смели и борбени хора, недопуснали да се промени името на селото дори и по време на турското робство, за разлика от всички останали села.

Текстът и графичните символи, въплътени в скалния къс от скулптура Спас Киричев, са с уникален шрифт, изработен от художника Георги Веселинов. Освен тях, гост на тържеството бе и директорът на РИМ Пазарджик Борис Хаджийски, както и авторите на книги за селото - Костадин Пампов и Тодор Вълков.

Специални грамоти и по 50 лева получиха най-младият жител на Черногорово - Темелка Демирова и най-възрастният - 98-годишната Йорданка Телбизова.

Вокална група към местното читалище "Христо Ботев" изпълни химн на селото, чийто припев акцентира върху дълголетието му - много бури преживяло , но оцеляло.

Без предизборни "участия и присъствия" празникът продължи през целия ден с изпълнения  на самодейни групи и състави от цялата община и завърши с концерт на професионални оркестри и изпълнители.
Тази страница е видяна: 2473

 Публикувано от: pamedia на Monday 22 September 2014 - 14:37:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Майки на загинали наборни войници инициират поставянето на паметен знак
Да се постави православен кръст на връх Велийца, както и да се изгради паметен знак на военните кореспонденти, предлага работна група към областна комисия
Питбул разкъса 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище
Пожарникари са уловили змия в къща в пазарджишкото село Мокрище
Турски гражданин е арестуван в пазарджишкото село Алеко Константиново
Пет хиляди свине изгоряха при пожар край пазарджишкото село Априлци
Край пазарджишкото село Росен е разкрита концесия за добив на пясъци и чакъли
Изпращане на жандармерия в пазарджишкото село Алеко Константиново за въвеждане на ред иска софийски съветник
Преправена въздушна пушка открили полицаи при претърсване на къща в пазарджишкото село Гелеменово
Гинче Караминова: През мандата на ГЕРБ са отпуснати средства за ново читалище в пазарджишкото село ЮнацитеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.1807 сек., 2.0679 от тях за заявки.