RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Представители на ОДК гостуваха на Националното училище за музикално и изобразително изкуство в Бурса
Представителите на общинския детски комплекс от мажоретен състав „Мистерия” и формацията за автентичен фолклор гостуваха за една седмица от 14 до 20 май на своите приятели от националното училище за музикално и изобразително изкуство „Зеки Мюрен” в град Бурса, Република Турция. Визитата бе посветена на деня на младежта в страната. Младите българси танцьори и фолклорни певци изнесоха концерти в населените места: Керамет и Бурса.
odk200514_2.jpgБългарската група бе тържествено посрещната от кмета на Изник  Алтан Гюн и журналиста Ирфан Аудън.  След мажоретните танци и фолклорните песни публиката остана силно впечетлена. Кметът на Изник благодари за съдържателната програма и изрази надеждата си, че пак ще се видят. След това българската група потегли към великолепния град Бурса. Особено впечатление ни направи факта, че при пристигането ни в националното училище за талантливи деца  „Зеки Мюрен”  ни посрещнаха с българското знаме и с плакат „Добре дошли” на български. Училището е кръстено на най-добрия турски певец на всички времена Зеки Мюрен, който е дал парите си за построяването му.
Учениците изнесоха за българските си приятели концерт с класическа музика, като всеки от участниците умееше да свири отлично на 3-4 инструмента.  Българската група ги поздрави с танц понпони и танц батони, както и с фолклорни песни.  Това, за  съжаление,  бе последният  концерт поради обявения тридневен национален траур във връзка с трагедията, сполетяла миньорите от град Сома.  Тази трагедия ни направи съпричастни към мъката на турския народ, но ни  даде възможност да посетим много забележителности в Бурса и околността. Българската група, придружавана от още 3 турски приятели, успяха да посетят редица забележителности - Най-голямата джамия в Бурса-Улу Джамия, Гробницата на Осман Гази, Зелената гробница, в която се намира саркофагът на Челеби Мехмед, историческата забележителност от времето на Сюлейман великолепни - „Сюлейман Капи”, Зоологическата градина, Ботаническата градина и други.
 odk200514_1.jpgПри заминаването директорът на училището Сейфетин Йълдъръм  заяви, че е доволен от договора за съдрудничество и се надява отново да се видим.
Директорът на ОДК госпожа Емилия Спасова покани представинелите на училището да гостуват в Пазарджик  на 6 и 7 юни на четвъртия национален фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара”.
Напуснахме Турция със смесени чувства – от една страна впечатлени от красотата и постиженията на този край на Турция, от гостоприемството на турския народ и таланта на учениците от „Зеки Мюрен”, от друга страна - потресени от трагедията, която сполетя тези прекрасни хора.

Евгения Абаджиева, Кристиана Туфкова

odk200514_3.jpg


Тази страница е видяна: 1198

 Публикувано от: pamedia на Monday 26 May 2014 - 11:43:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ОДК-Пазарджик и Националното музикално училище в Бурса се сприятелиха и с договор
Представители на Националната спортна академия гостуваха на Спортното училище в Пазарджик
Клубовете по изобразително изкуство към Младежки дом – с изложба за 1 ноември
Илюстрации по любими автори и обичани герои показва в библиотеката Школата по изобразително изкуство
И двете организации на художниците възроптаха срещу начина на определяне на наградата за приложно и изобразително изкуство
Изложба „Българските будители“ ще покажат младите художници от школата по изобразително изкуство към Младежки дом - Пазарджик
Ученици и учители - на протест срещу орязване на обучението по "Музика" и "Изобразително изкуство"
VIII-ият конкурс "Георги Брегов" ще е в два раздела: "Музика" и "Изобразително изкуство"
Музикално-поетичния спектакъл „Бягам към теб, спри се!”
Панагюрското читалище “Виделина-1865” е финансирано по проект “Музикално съкровище от Панагюрище”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6484 сек., 1.5394 от тях за заявки.