RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Изложба „Мозайка от знаменити съвременни романи” ще е централното събитие на ВЕЛИЧКОВИ ДНИ 2014

Пазарджик Традиционните Величков дни 2014 ще се проведат под патронажа на Община Пазарджик на 28 и 29 април . Проявите включват:

28 април 2014 (понеделник)

16,45 – Поднасяне на цветя пред паметника на Константин Величков

17,00 – Начало на Величкови дни 2014
  в къща музей „ Константин Величков”

- Откриване на изложба за историята на издателство „Мозайка от знаменити съвременни романи”.
Изложбата, посветена на дейността на първото в България издателство за преводна литература след Освобождението „Мозайка от знаменити съвременни романи“ представя 12 пана и материали за творческите принципи, мотивацията и организацията на работа на неговите основатели – семейство Юрукови – български интелектуалци и общественици,  директни родственици на Константин Величков, които превръщат една просветителска инициатива в успешно търговско предприятие, просъществувало близо 40 години (от 1909 до 1947). В продължение на 38 години издателството предлага на българската публика по десет книги и една премия годишно - шедьоври на световната литература, като налага високи литературни и нравствени критерии при подбора на произведенията и създава първата в България концепция за теория на превода. Специално място в изложбата заема неговата създателка – София Юрукова – която подбира и превежда сама произведенията от колекцията на издателството през първите 10 години от неговото съществуване. Представени са оригинални предмети, писма, колективът от преводачи, сътрудничили на издателството – представители на интелектуалния елит на България от първата половина на 20 век като Елисавета Консулова-Вазова, Димитър Подвързачов, Гео Милев, самите Юрукови (София, Георги, Васил, Мара) и много други, както и пълният каталог от произведения, издадени от библиотека „Мозайка“ през годините.
Изложбата е подготвена със съдействието на експерти от Националния литературен музей, семейство Дамови – наследници на издателството - със семейни материали и материали от Централния държавен архив и от Националния литературен музей. Техническата изработка е на FDC publishing agency.
На изложбата ще бъде представена книга за издателство „Мозайка от знаменити съвременни романи“ и нови издания на две от първите книги, преведени от издателството.


17,30 – Представяне на спектакъла „Приземяване” на Театрално студио към   ЕГ „Бертолт Брехт” – Пазарджик. Той е посветен на 180-годишнината от    рождението на Любен Каравелов и е по текстове от неговата прочута   повест «Българи от старо време»


29 април 2014 (вторник)

17,00 – Ученици от Гимназия „Ив. С.Аксаков”, клуб „Млад журналист”  ще представят поемата на П. Р. Славейков „Изворът на Белоногата” с участието на Група за автентичен фолклор при Обединен детски комплекс Пазарджик. Изявата е посветена на 140-годишнината от издаването на творбата.


Тази страница е видяна: 623

 Публикувано от: pamedia на Thursday 24 April 2014 - 12:38:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Младежки дом – Пазарджик представя три постановки на съвременни теми в Мартенски театрален маратон
Традиционните Величкови дни ще са от 3 до 5 май
Днес се откриват традиционните „Величкови дни”
Величкови дни`2019 – с участието на ученици и възпитаници на читалище „Христо Ботев – 1897“
Програма на пазарджишките "Величкови дни"
Водещ на музикалното събитие на Перистера ще е Мария Силвестър
Специално събитие в Пазарджик отбелязва юбилеите на ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане
Дорково се готви за най-голямото си културно събитие – XV-я международен фестивал за автентичен фолклор
Информация за проведено публично събитие по Проект „Повишаване на енергийната ефективност в ММ Галваникс ООД“
Информация за проведено публично събитие по Проект „Повишаване на енергийната ефективност в ММ Механикс ООД“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5682 сек., 1.4625 от тях за заявки.