RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
По повод Деня на славянската писменост фенове-ентусиасти стартират кампания за връщане логото на Кока-Кола на кирилица
Заради България компанията кирилизира запазения си знак си за първи път в света

По повод предстоящия 24 май –  Деня на славянската писменост и  култура, група младежи, фенове на напитката стартира гражданска инициатива „Да върнем логото на Кока-Кола на кирилица“ - 
CocaColahttp://www.facebook.com/KokaKolaNaKirilica

Целта на инициативата е да провокира обществена дискусия за важността да отстояваме своята идентичност, дори в на пръв поглед малките неща. При събиране на 10 000 харесвания на страницата преди 24 май, до централата на Кока-Кола у нас ще бъде изпратено открито писмо, чрез което инициаторите целят да покажат, че хиляди хора желаят в България компанията да изписва логото си на български.

„Вярваме, че във време, когато младите  пишат все повече на латиница, връщането на кирилизираното лого на една от най-познатите им напитки ще ги провокира да преоткрият красотата и богатството на българския език. Азбуката ни заслужава този акт на уважение от марка, която, макар и глобална, има много специална история с България“, споделят Петя Лозанова и Радомир Иванов, които стоят зад идеята.

Историята на Кока Кола в  България е наистина куриозна – по стечение на обстоятелствата ние ставаме първата страна зад Желязната завеса, в която през 1965 г. започва да се произвежда Кока-Кола, а специално за нас марката за пръв път променя логото си и го изписва на кирилица.

В момент, в който пропагандата тръби, че Кока-Кола е опасно алкохолно питие, символ на капитализма, една чиста случайност поставя началото на интересна история. Тончо Михайлов, технолог в поделението за безалкохолни напитки на българското предприятие "Тексим", е изпратен в Париж на служебна командировка. От „Тексим” искат да правят оранжада и една от задачите на Михайлов е да опита подобни напитки във Франция и да посети предприятия, работещи в бранша.

Съдбата го отвежда в едно парижко  бистро и му поднася не друго, а  една Фанта. Силно впечатлен, на следващия  ден той моли домакините си да го заведат в предприятието, което  произвежда Фанта, без изобщо да има  представа, че това е така омразната  на комунистическото управление корпорация Кока-Кола.

Когато разбира за какво става  дума, вече е твърде късно да се върне  назад. Все още без да си дава сметка за сериозността на ситуацията, той  се запознава с вицепрезидента на Кока-Кола за Франция княз Александър Макински и в дух на разбирателство двамата уговарят посещение на представители  на Кока-Кола в България.

Връщайки се в България, Тончо Михайлов осъзнава, че посещението му в завода на Кока-Кола може да доведе до доста сериозни последици за него. Когато от Кока-Кола се обаждат, за да уговорят посещението си в България, на Михайлов спешно му се налага да признае на шефа на "Тексим" Георги Найденов за случилото се в Париж. Хрумва му компромисно решение – да предложи на Найденов да договорят у нас да се произвежда оранжадата Фанта.

Отговорът на Георги Найденов е поредната изненада в тази необичайна история: "Като е гарга - рошава да е!", отсича той и уговаря спешна среща с Тодор Живков. Неочаквано за всички, той дава съгласието си Кока-Кола да се произвежда в България, дори без да е опитал противоречивата капиталистическа напитка.

Договорът за внасяне на концентрата за напитката е подписан на 1 август 1965 г. От Кока-Кола предлагат пари за реклама. Тончо Михайлов им отвръща "Ние тази реклама, антиреклама всъщност, която сме ви я правили толкова години, вие не можете да я изплатите, докато сте живи." Вместо пари за реклама от Италия ни  дават един милион бутилки, а Кока-Кола САЩ изработват и ни подаряват логото на кирилица. В края на 1965 г. на българския пазар се появяват първите бутилки Кока-Кола.

Логото на Кока-Кола в България остава на кирилица повече от 20 години. След прехода и навлизането на собствено представителство на компанията в България, кирилизираното лого отпада и надписът върху бутилките отново е на латиница.

Ако искате да подкрепите връщането  му на кирилица, харесайте страницата на инициативата – http://www.facebook.com/KokaKolaNaKirilica.

 

За информация и  контакти:

Радомир Иванов

Тел: 0896 827 807Тази страница е видяна: 1067

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 23 April 2013 - 10:56:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Лайънс клуб Тракия – с информационна кампания по повод Деня на белия бастун
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека стартират национална кампания „Читател на годината”
Здравна кампания организира РЗИ Пазарджик по повод 14 февруари
Кампания в Пещера по повод 1 декември - Международния ден за борба със СПИН
Поздравлeние от ГЕРБ-Пазарджик по повод Деня на Съединението
Поздравление от Найден Шопов по повод Деня на Независимостта
Прояви по повод 1 ноември - Деня на народните будители
Факелно шествие в Стрелча по повод Деня на будителите
Ден на отворените врати в Здравната инспекция по повод Деня без тютюнев дим
Кметът поздрави пазарджишките актьори по повод Деня на театъраТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.9621 сек., 1.8740 от тях за заявки.