RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Изложба представя писатели медици от Възраждането до наши дни

На 18 октомври 2011 г в къщата музей "Константин Величков" в Пазарджик ще бъде открита изложбата "Хипократ и Пегас - Писатели  медици от Възраждането до наши дни ", съобщиха от Регионалния исторически музей в Пазарджик.     Изложбата е поредно гостуване на Национален литературен музей София на Регионален исторически музей Пазарджик по случай Деня на народните будители 1 ноември.

     В експозицията са представени най-интересните  творци от българската литература, които имат медицинско образование, най-големите имена в българската  медицинска наука, които имат художествени изяви, съвременните писатели лекари и лекари, изкушени от литературата.

     Емблематични  имена от Възрожденската епоха, които  тясно свързваме с борбата  за независима църква, с усилията за създаване на модерно образование  и съвременен език, за сближаване на българското общество с европейското, за националното осъзнаване, като д-р Петър Берон, Васил Априлов, д-р Иван Селимински, д-р Никола Пиколо, д-р Иван Богоров, са лекари по образование и общественици, книжовници, поети по призвание.

     Много от създателите на модерното медицинско обслужване след Освобождението на България са автори на стихове, драми, детски книжки, събирачи на фолклор – докторите Стефан Ватев, Асен Златаров, Васил Берон, професорите Асен Златаров, Моско Москов, академиците Владимир Несторов, Асен Хаджиолов.

     Личности, които свързваме с чисто литературни  изяви: създатели на модерна литература, поети, прозаици, видни преводачи, сценаристи на най-хубавите български филми, по някакъв начин са се докоснали до медицинското образование – Владимир Полянов, Никола Фурнаджиев, Валери Петров, Любен Станев, Георги Мишев, Мирон Иванов и много други.

     Тази  изложба е изработена по повод 100-годишнината  на писателя Димитър Димов, който  е и професор по анатомия на домашните  животни и е представена за първи път пред Конгреса на Световната организация на лекарите-писатели (UMEM, проведена в България през 2009 г.

     Експозицията  е изградена от документални материали  от фондовете на Националния литературен  музей, Музея по история на медицината – Варна, лични и семейни архиви.

     Автор на изложбата: Анна Свиткова – главен уредник на къща музей „Димитър Димов” София.

ОТКРИВАНЕ:18 октомври (вторник ) 2011 г.
17:00 часа  къща музей  „Константин Величков”
ул. „Теодор Траянов” 6


Информация на Регионалния исторически музей-ПазарджикТази страница е видяна: 1580

 Публикувано от: pamedia на Monday 17 October 2011 - 14:09:08

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик ще гостува изложба „100 години Съюз на българските писатели”
Прокурорите и медици уточняват механизма за взаимодействи и бързи действия при посегателства срещу медици
С изложба на Спас Киричев и М. Иванова и дефиле, и концерт на наши и чужди фолклорни състави продължават празниците във Велинград
Арт галерия - Боев представя изложба на Любен Диманов
Арт галерия - Боев представя изложба живопис на Васил Петров
Изложба представя резултатите от археологическите проучвания на крепостта Цепина
Младежки дом представя изложба от форум „Екоцентрика“ на фотографи любители
Арт галерия - Боев представя изложба живопис-графика на Стоимен Стоилов
Артгалерия РОВЪР представя изложба и „Кратка история на българския комикс“
Документална изложба представя малко известни факти за делото на Никола Д. ПетковТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.1990 сек., 1.1500 от тях за заявки.