RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Декларация на „Зелени Балкани“ във връзка с кампанията срещу промените в Закона за горите
Във връзка с широкото медийно отразяване на кампанията срещу промените в Закона за горите, както и множеството спекулации на политици и медии, свързани с това, Зелени Балкани декларира позицията си по темата.
Като гражданска природозащитна организация и като част от Коалиция „За да остане природа в България“, Зелени Балкани е една от организациите категорично възразявящи срещу приетите от Парламента промени в Закона за горите. Мнението на организациията е изразявано многократно в официални становища, пресконференции, при организирането на мирни протести и информационни кампании.

Масовите демонстрации и блокиране на Орлов мост в София, са СПОНТАННИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ, които ДАЛЕЧ НАДХВЪРЛЯТ участието на природозащитни неправителствени организации!
Сред участниците в акциите има стотици хората от различни възрасти и професии, обединени от желанието си за устойчиво управление на българските гори. Всички тези граждани са против приемането на лобистки закони, ощетяващи държавния интерес, обслужващи единствено определени частни фирми и лица.

Освен чисто природозащитното си послание, един от мотивите на участниците в протестите е именно НЕЗАЧИТАНЕТО през последните 6 месеца на гражданските права и желанието на обществеността за комуникация с правителството, изразено с множество становища, протести и изявления в медиите.

Сред събралите се на протестите над 5000 граждани има много хора, които парктикуват зимни спортове, както и представители формални и неформални граждански организации, свързани с развитието на зимните спортове и туризма. Съответно прокламираните от политици твърдения, че става дума за противопоставяне на „еколози“ с „инвеститори“, или за опити за спиране развитието на туризма са ЦЕЛЕНАСОЧЕНА МАНИПУЛАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ.

Осъществените протести в София и други градове са мирни, целта им не е конфронтация с полицията. Нещо повече, като преки участници в протестите ИСКАМЕ ДА ПОЗДРАВИМ ОРГАНИТЕ НА РЕДА ЗА ДОБРАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРИ ОХРАНАТА НА ПРОТЕСТИТЕ, КАКТО И ЗА ПРОЯВЕНИЯ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ТЪРПЕНИЕ.

В този важен за българскто общество момент, за съжаление, някои медии НЕ проявиха обективност и независимост при отразяването на протестите, в опит да манипулират своята аудитория относно броя на участниците в акциите, техните мотиви и отношението им към полицията.

Във връзка с инцидента с репортер на bTV Зелени Балкани припомнят, че протестите са граждански и спонтанни, че на тях може да присъства всеки и никой не може да носи отговорност за други действия, освен за своите собствени!
Всички присъствали на протестите са единодушни, че протестите са преминали при позитивна атмосфера на взаимно уважение. В същото време при струпването на над 5000 души на едно място са възможни провокации и инциденти. Зелени Балкани МОЛЯТ МЕДИИТЕ ДА БЪДАТ ОБЕКТИВНИ и да не изместват фокуса на събитията, като търсят скандални и конфликтни събития, които да замаскират истински значимите обществени проблеми.

Зелени Балкани считат, че организираните „антипротести“, представени като мнението на няколко общини НЕ са спонтанен израз на гражданската позиция на хората и са ОРГАНИЗИРАНИ С ЯСНАТА ПОДКРЕПА НА ВЛАСТТА (което е видно от начина на провеждане, организация на протестите и съпътстващите ги изказвания на властимащите). Зелени Балкани подчертават, че в случая не може да става и дума за противопоставяне с гражданите живеещи и работещи в районите на скикурортите в Рила и Пирин, и че протестите срещу промените в Закона за горите не застрашават и дори изобщо не засягат техните интереси. Мнението ни се подкрепя от изказвания на местни кметове пред медиите, които подчертават, че тези протести са организирани и не отразяват обществените нагласи.

Зелени Балкани категорично възразява срещу изказванията на някои български министри  (Министър Цветанов, Министър Найденов), че протестите са „платени“, имат „връзка с организираната престъпост“, „имат за цел да възпрепятстват развитието на спорта, туризма и инвестициите“ и осъждат тези изказвания като манипулативни и обслужващи частни лобиски интереси! Намираме, че подобно отношение към гражданите е обидно и непочтено.

Зелени Балкани поздравяват Президента на Републиката – г-н Плевнелиев, за наложеното вето на Закона за горите и изразяват надежда, че и българските депутати биха могли да вземат решения в интерес на цялото общество.

Призоваваме народните представители, да вземат в предвид гражданските протести и множеството вече внесени становища за противоконституционните промени в Закона за горите!
Тази страница е видяна: 950

 Публикувано от: pamedia на Monday 18 June 2012 - 18:23:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Подкрепа за протеста на земеделци срещу промените в Закона за стоковите борси се очаква да гласуват общинските съветници
Природозащитници от "Зелени Балкани" тръгват на помощ на бедстващите щъркели утре рано сутринта
Бойка Маринска: С промените в Закона за администрацията, приети днес, въвеждаме изискване заемащите високи позиции да са магистри
Съветниците приеха декларация във връзка с извънредното положение
Декларация на реформаторите по повод увеличението на средствата за образование и във връзка с Международния ден на учителя
Националният и местните омбудсмани приеха декларация срещу оказван натиск срещу колегата им от Бургас
Българи в Ню Йорк на протест срещу промените в Изборния Кодекс (снимки)
Родители ще протестират в Пазарджик срещу Закона за детето
Съветниците не гласуваха осъдителна декларация срещу кмета
Бойка Маринска се срещна с представители на ОУК във връзка с превенцията срещу насилието върху деца в БългарияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5352 сек., 1.4314 от тях за заявки.