RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Около 5 хил. лв. на апартамент за саниране по Проект "Енергийно обновяване на българските домове"

sanirane1.jpgСами разбирате, че не може да се каже колко точно ще струва на собствениците санирането на жилищната сграда, тъй като има много условности, но по предварителни оценки около 5 хил. лв. на апартамент 60-70 кв.м., като пак повтарям , че цифрата е условна и хората не бива да я приемат като меродавна, предупреди Димитър Черкезов от Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" при представянето на проекта „Енергийно обновяване на българските домове”.
Презентацията беше организирана от Областния информационен център в Пазарджик.
Проектът предвижда по заявка на собствениците да бъдат санирани 180-200 жилищни сгради в 36 от градовете на България, сред които и Пазарджик, Велинград и Панагюрище. Държавата поема 50% от разходите, като на практика се оказва и малко повече, тъй като за нейна сметка ще са двете обследвания на сградата - техническо и енергийно, както и разходите на проектния мениджър. Санирането включва: подмяна на дограма, полагане на топлоизолация, подмяна на локални отоплителни източници, възможно е и монтирането на възобновяеми такива, подмяна на електрификация, газификация и тръбна мрежа.
Допуска се санирането само на цели сгради или блок-секция - когато между отделните входове има фуга.
Заявления могат да подадат и отделни собственици, но безвъзмездната помощ може да бъде получена само от регистрирано Сдружение на собственици.
Подробно бяха разяснени стъпките за кандидатстване, като важна роля при извървяването им ще има проектният мениджър. Регионален такъв ще бъде назначен до 1 юли, откогато започва и набирането  на заявки. Продължителността на проекта е 3 години.
Всеки от собствениците трябва да внесе гаранционна сума от 500 лв., подписва проектобюджета, а по-късно и споразумението с МРРБ за превеждане на средствата. Бюджетът се разпределя пропорционално на притежаваните идеални части.
Проектирането и възлагането на строително-монтажните работи ще става чрез обществена поръчка, като в оценителната комисия Сдружението на собствениците ще има свой представител с право на глас.
sanirane2.jpgЗа подпомагане на желаещите е създаден специален "Фонд за жилищно обновяване", който ще предоставя нисколихвени кредити. Срокът за погасяването им е до 10 години а максималната лихва ще е 6,5% +основния лихвен процент на БНБ, който за май е 0,14%. Очакваната месечна вноска за домакинство е 50-80 лв. , месечно.
Това е проектът с най-високо   безвъзмездно финансиране, следващите ще бъдат може би до около 30%, прогнозира Димитър Черкезов. Предимство ще имат първите кандидати, тъй като общата сума по проекта от 50 млн. лв., разпределена между 36-те градове, никак не е голяма и се падат средно по 6-10 сгради на град, коментира той.
Въпреки че към презентацията имаше слаб интерес, присъстващите поставиха един от най-важните въпроси: Какво се случва , ако един от собствениците не желае да се включи? Ако категорично отказва, независимо от причините, то е невъзможна реализацията, но ако няма средства и е съгласен, то останалите биха могли да си разделят  разходите.
Освен дългосрочните икономии на енергия за отопление и климатизация, подобряване на жизнената и естетическа среда, като краен резултат ще се вдигне и цената на имотите в тези сгради, така че и наследниците биха имали интерес да подпомогнат възрастните си родители, препоръчаха от експертите.

 


Тази страница е видяна: 1640

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 23 May 2012 - 18:57:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Планираните часове за информационния ден по проект "Енергийно обновяване на българските домове" на 24май се преместват и ще са от 10.00 до 14.30 ч.
Топлинни изолации за 5 жилищни сгради в Пазарджик по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“
Пет подадени заявления за енергийно обновяване на домове
За енергийно обновяване на домовете са одобрени 6 проекта в региона
Само по 1 заявление е подадено в Пазарджик и Панагюрище за енергийно обновяване
И от Велинград вече има кандидати по проекта за енергийно обновяване, 9 са от Пазарджик, 4 - от Панагюрище
Собствениците на 19 жилищни сгради са поискали да се включат в проекта за енергийно обновяване
В Пазарджик желаещите да реновират жилищата си по проекта за енергийно обновяване станаха двама
От Панагюрище започва разяснителната кампания за енергийно саниране на домовете
Движението на българските майки събира дрешки за децата от домовеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2449 сек., 1.1937 от тях за заявки.