RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Общински имоти за специални цели - под наем без търг или конкурс, е сред предложенията на кмета за промени в Наредбата

С няколко поправки на кмета Тодоро Попов в наредбата с дългото наименование "Наредба за реда за придобиване на право на собственост и на ограничени вещни права, за предоставяне за управление, под наем и за разпореждане с имоти и вещи – собственост на Община Пазарджик и правомощията на кмета на общината и на кметовете на кметства" се цели прецизиране на текстовете на подзаконовия нормативен акт и уеднаквяване с промени , внесени преди години в закони и счетоводните стандарти.
Очакваните резултати от прилагането на Наредбата са оптимизиране на процедурите по управление и разпореждане с имоти и вещи – собственост на общината. 
Проектът за измение и допълнение на кмета е внесен в деловодството на Общинския съвет.Той е съобразен с поправките в Закона за общинската собственост от 18.02.2011 г. във връзка с разширяване правомощията на общините с цел оптимизиране дейността на общинските администрации.
В допълненията на закона е залегнало отдаването под наем на свободни нежилищни имоти – частна общинска собственост да се извършва без публичен търг или публично оповестен конкурс, ако това е предвидено в специален закон.
Измененията предвиждат облекчаване на процедурата за отдаване под наем на свободните нежилищни имоти – частна общинска собственост за здравни, образователни и социални дейности за задоволяване на съответните нужди на населението само след решение на общинския съвет без провеждане на търг или конкурс.
Удължен е срокът за отдаване под наем на имоти – публична общинска собственост, като същият е изравнен с този на имотите – частна общинска собственост, от 5 на 10 години, което дава по-голяма възможност на наемателите за възвращаемост на вложените от тях инвестиции.
Предвидено е и отдаване под наем не само на части от имоти – публична общинска собственост, но и на обособени свободни имоти – публична общинска собственост, което би довело до намиране на алтернативни финансови източници за поддържане и ремонт на общинските имоти.
В Наредбата ще бъде записана  и новата балансова стойност на материалните активи, които ще се считат за дълготрайни - тя трябва да е равна или по-голяма от 1000 лв. Увеличението от 500 лв. на 1000лв. на дълготрайните материални активи вече е записана в изработената и утвърдена от Кмета на Община Пазарджик Счетоводна политика на Община Пазарджик от 2009 г., в съответствие с указание № 20 на дирекция „Държавно съкровище” към Министерство на финансите от 2004г. относно прилагането на националните счетоводни стандарти от бюджетните предприятия.
Освен уеднаквяване със законодателството, в мотивите към проекторешението Тодор Попов посчва, че с приемането на  изменията и допълненията се цели още:
- провеждане и обезпечаване на собствената политика на Общината;
- по-голяма финансова устойчивост и самостоятелност на Общината;
- облекчаване на процедурите за отдаване под наем на имоти – общинска собственост в определени случаи и за определени цели.
Тази страница е видяна: 1906

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 09 May 2012 - 13:35:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
През 2016 година на търг са продадени общински имоти на стойност 1 млн. 111 хиляди лева
Съдът отмени още една заповед на кмета за общински търг
Промени в Наредбата за гробищните паркове
Бойка Маринска: До 19 април да се депозират предложенията за промени в законите, свързани с детското насилие
Община Пазарджик обяви 2 търга за продажби и един за отдаване под наем на имоти
Държавни имоти в област Пазарджик се освобождават от наем за периода на обявеното извънредно положение
Дарените от Орешарски имоти на Цигов чарк отиват на търг за 750 000 лева
За последно се продават с преференции имоти на наематели, оттук нататък само на търг
Общински офис от 20 кв.м. ще се отдава под наем при първоначална цена 24 лв месечно
Над 200 физически лица и десетки фирми са подали заявления за освобождаване от такса отпадъци за неползвани имоти, преди да е приета наредбатаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5088 сек., 1.4115 от тях за заявки.