RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Вторият етап от националната антиспин кампания включва разпространението на информационни материали сред младите хора

hiv-spin-peshtera.jpg

На 14 февруари - в Деня влюбените - Свети Валентин и Ден на виното и веселието – Трифон Зарезан, традиционно стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания.


Пандемията от COVID-19 и въведените противоепидемични мерки тази година не позволяват масово реализиране на заложените инициативи – част от кампанията, ще се проведат предимно он-лайн.

РЗИ Пазарджик подкрепи доброволците на Български младежки Червен кръст - Пазарджик, които ще отбележат Деня с прояви, акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение и сексуално предаваните инфекции.

На 12 февруари доброволци на младежката организация раздадоха 50 диска на Министерство на здравеопазването, предоставени от РЗИ Пазарджик с образователния филм „Какво (не)знаем за пубертета“, както и 100 броя от информационния материал „Stop на наркотиците“. Брошурата е изготвена от специалисти от здравната инспекция и отпечатана с финансовата подкрепа на Община Пазарджик. Образователният материал носи информация за най-разпространените наркотични вещества – цигари, алкохол, кокаин, хероин, канабис и др., вредното им въздействие върху организма и здравето на човек, както и информация за ХИВ/СПИН.

На 14-ти февруари младежите от БМЧК-Пазарджик ще разпространят във Фейсбук клип със снимки на доброволци, които държат в ръцете си лист, на който пише какво за тях е любовта, а също и виртуални валентинки.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Тя стартира на 1 декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май се отбелязва Денят на съпричастност с жертвите и засегнатите от ХИВ/СПИН. Четвъртият финален етап е лятната АНТИСПИН кампания.

Актуалните данни за засегнатите от ХИВ/СПИН сочат, че носителите на ХИВ в страната официално са 3 512, като новооткритите от началото на тази година са 29 ХИВ–серопозитивни лица. През 2020 г. 89% от новорегистрираните с ХИВ, са се инфектирали по сексуален път, 9% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 34%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 30%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от броя на жените.

Към 31 декември 2020 г. общо 1 817 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България е страна с по-ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4.Тази страница е видяна: 310

 Публикувано от: pamedia на Saturday 13 February 2021 - 12:10:17

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Осем ученици от ПМГ „К. Величков“ са сред финалистите на Националната олимпиада по информационни технологии
Доброволците към Комисията за борба с трафика на хора ще проведат информационни часове и презентации сред съучениците си
В Пазарджик младежи раздават информационни материали за ХИВ и СПИН
Информационни материали за ХИВ и СПИН и кондоми ще раздават доброволци в Пазарджик
Започва вторият етап от изграждането на Арменския духовно-културен център
РЗИ-Пазарджик стартира лятна АНТИСПИН кампания
Лятна антиспин кампания започва от утре РЗИ-Пазарджик
По време на лятната антиспин кампания може да се изследвате безплатно и анонимно за ХИВ
Кметът награди отличилите се на Националната олимпиада по информационни технологии ученици
Силно представяне на възпитаници на МГ „К. Величков“ на националната олимпиада по Информационни технологииТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.7272 сек., 2.6043 от тях за заявки.