RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Държавен архив – Пазарджик: Панагюрци отново са първи /По повод 135 години от Съединението на България/
Държавен архив – Пазарджик

135 години от Съединението на България

Панагюрци отново са първи


На днешната дата се навършват 135 години от обявяването на Съединението между Княжество България и Източна Румелия. Съединението е плод на много усилия в годините след решенията на Берлинския конгрес през лятото на 1878 г. Развръзката на всички тези усилия започва от първите месеци на 1885 г., когато е създаден Българския таен централен революционен комитет (БТРЦК) в Пловдив. Посвещавайки се на идеята за осъществяване на акта на Съединението, комитетът  извършва редица дейности свързани с подготовката. Първоначалната идея на комитета е Съединението да бъде обявено на 15 септември същата година. Демонстрация на населението в Панагюрище от 2 септември обаче ускорява хода на събитията, подробно описани в книгата на Георги Гемиджиев “История на Панагюрище 1878-1944 г.” Панагюрци отново, показвайки своята инициативност и смелост присъща им от Априлското въстание, решават да свалят местната румелийска власт и обяват Съединението, без да чакат нареждане от централния комитет. Ехото от събитията в Панагюрище постига нужния ефект и предизвиква сериозни вълнения и в Чирпан, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Копривщица и други населени места. Тези вълнения показват на комитета, че моментът за Съединението е настъпил и няма смисъл повече да се чака. През нощта на 6 септември революционните сили поемат контрола над Пловдив и обявяват Съединението. В протокол от заседание на Панагюрската община на 2 септември, четем “... По причина на демонстрацията  която стана от населението, което е напълнило полицейский двор, не може да заседава съветът и има нужда да земе кметството мерки за умиряването на населението реши: да се отложи заседанието за утре, 3 септември ...”. Протоколните книги на Панагюрския градски общински съвет се съхраняват в Държавен архив – Пазарджик и първите от тях вече са дигитализирани. Могат да се разглеждат чрез информационната система, достъпна в сайта на Държавна агенция “Архиви”.

СЪЕДИНЕНИЕСЪЕДИНЕНИЕ 
  
      

Ивайло Арбалиев
младши експертТази страница е видяна: 889

 Публикувано от: pamedia на Sunday 06 September 2020 - 15:38:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Държавен архив – Пазарджик: 135 години от Съединението на България
Държавен архив – Пазарджик:
111 години от обявяване Независимостта на България – епохално събитие, с което държавата ни се завръща на картата на независимите европейски държави
Държавен архив-Пазарджик отбеляза Празника на българските архивисти и 60 години Архив в Пазарджик
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев
Държавен архив - Пазарджик
100 години от рождението на Антон Югов
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
Дигитална изложба на Държавен архив- Пазарджик по повод 150г. от рождението на Михаил Такев
Ретро поздрав от Държавен архив - Пазарджик по повод 14 февруари - Ден на влюбените и на Св. Трифон ЗарезанТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.9761 сек., 1.8783 от тях за заявки.