RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Тодор Попов: Започнахме почистването на коритото на река Марица около мост „Атлантик“, площта е 61 дка
Пазарджик
Община Пазарджик започна почистването на коритото на река Марица в участъка на мост „Атлантик“, което е извън регулацията на град Пазарджик. Дейностите ще се извършат на един етап и по договор фирмата изпълнител ще премахне издънки, храсти и клони над три годишна възраст върху площ от 61 дка.
Работата по премахване на растителността ще е с ръчни инструменти. Добитата плътна дървесина, годна за ползване за дърва за огрев, с прогнозно количество от 148 куб.м, ще бъде извличана от коритото на цели стебла с трактор - горски влекач с лебедка, а храстите и клоните ще бъдат натоварвани ръчно и извозвани с трактори и ремаркета. В задълженията на фирмата влиза и извличането на достъпно за транспорт място.
„По договор с Община Пазарджик, освен с премахването, фирмата се задължава с натоварване, транспортиране и разтоварване на дървесна маса (издънки, храсти и клони) с прогнозен  обем 345  куб.м, включващи  клоните от дърводобива и храстите от почистването на цялата площ от 61 декара“, съобщи кметът на община Пазарджик Тодор Попов. „Срокът за изпълнение на договора е не повече от 5 месеца, считано от датата на подписването му, а това стана на 01.06.2020 г. Ще се постараем да скъсим срока и до 3 месеца коритото на река Марица в разстояние на 200 метра отляво и отдясно на мост „Атлантик“ ще бъде почистено от Община Пазарджик, въпреки че ще работим в участък, който е ангажимент на държавата.“, коментира Тодор Попов и допълни, че сигурността на града е по-важна.
Стойността на договора е в размер на 29 878, 91 лв. без ДДС или 35 854,69 лв. с ДДС, а почистването на съответните участъци ще се извършва едновременно от двата бряга на реката, срещу течението на водата.
„Редът на почистване може да бъде коригиран съобразено с нивото на водата, ако това се налага. Например почистването на островите може да бъде ускорено при ниски води или отложено при пълноводие на реката при интензивни валежи, при контролирано изпускане на вода от каскада Белмекен-Сестримо, ВЕЦ-овете собственост на НЕК ЕАД или от яз."Тополница", собственост на Напоителни системи  ЕАД, уточни кметът Тодор Попов. „С цел недопускане на струпване на големи количества клони, предвиждаме надробяване на същите на дървесен чипс и извозването им“, допълни той и припомни, че през 2017 година след провеждането на открита процедура, Община Пазарджик направи почистване на коритото на река Марица в регулацията на града на три етапа.
„Тогава почистихме участъците от моста при Акумулаторния завод до моста при БИЛЛА, от източния край на регулацията на град Пазарджик до моста при Акумулаторния завод и от моста при БИЛЛА до западния край на регулацията на град Пазарджик, малко преди мост „Атлантик“. Сигналите от наши съграждани за почистването на коритото на реката около мост „Атлантик“ не са малко, включително и в социалните мрежи, но за това ни беше необходимо разрешението на държавата, т.к. ще почистваме терен, който по закон не е общински ангажимент. Предвидихме средства от общинския бюджет, водихме такава кореспонденция и в момента, в който получихме разрешение, за да спазим всички изисквания на закона, започваме да го правим“, допълни Тодор Попов.
 
Пазарджик


Тази страница е видяна: 1214

 Публикувано от: pamedia на Thursday 04 June 2020 - 14:22:36

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Попов: До месец ще е готова алеята, свързваща мост „Атлантик” с парк-остров „Свобода” и Зоната на здравето
Трупи с диаметър над 50 см. вадят от Марица при почистването на коритото от растителността
Районът около мост „Атлантик” и парк „Писковец” са местата, определени от Община Пазарджик, за почистване в кампанията “Да изчистим България заедно”
Тодор Попов отличи младежи от Пазарджик за почистването на зелени пространства
Младежи почистиха парка при мост „Атлантик“ по своя инициатива
Тодор Попов: Островът отесня, с новия мост и Зоната на здравето ще стане един цялостен ансамбъл
В Стрелча започна почистването и укрепването на река Стрелчанска луда Яна по проект за близо 1 млн.лв.
«Газстроймонтаж» АД ще прави корекцията на коритото на река Луда Яна
Стара река е излязла от коритото си и е заляла земеделски площи
Започва реализацията на проект„Почистване и укрепване коритото на река Стрелчанска Луда Яна”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5481 сек., 1.4324 от тях за заявки.